Gyerekek halálát okozta egy népszerű étrend-kiegészítő

gyógyszerek, pirulák, fogyókúrás gyógyszerek, diéta, étrend kiegészítők
(dpa file) - An undated picture shows medical drugs in different sizes, shapes and colours. Photo: Willi Matheisl
Vágólapra másolva!
Tanulmányok szerint egyre több gyerek fogyaszt melatonin tartalmú étrend-kiegészítőt, ami mérgező hatással is lehet rájuk.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államokban az egészségügyi szervezetekhez beérkező jelentések között drámaian megnőtt a melatoninnal kapcsolatos kezelések száma a gyerekek körében - írta nemrég a Metropol. A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) tanulmánya szerint 2012 és 2021 között ezek az esetek 530 százalékkal nőttek. Az is kimutatható, hogy a legnagyobb éves növekedés 2019 és 2020 között következett be, ami a karanténnak köszönhető.

A melatonin a tobozmirigy által termelt hormon, mely a napszakokhoz alkalmazkodó természetes alvási ciklus fenntartásáért felelős. A melatonin tabletta, folyadék, illetve gumicukor formájában is megvásárolható étrend-kiegészítőként.

Illusztráció Forrás: DPA/AFP/Willi Matheisl

A szakértők szerint az egyre több melatoninmérgezéses eset összefügg a világjárvánnyal, ugyanis a karantén időszakában a melatonin könnyebben hozzáférhetővé vált, hiszen a gyerekek több időt töltöttek otthon.

Emellett a világjárvány idején fokozódó alvászavarok is megjelentek, ami szintén a melatonin otthoni hozzáférhetőségének növekedéséhez vezetett.

Több mint 260 ezer bejelentés érkezett azzal kapcsolatban, hogy a 10 év alatti gyerekek melatonint fogyasztottak.

Az esetek többségében elég az otthoni ellátás, azonban egyre nő a kórházi kezelést igénylő esetek száma. Ez pedig komoly probléma, ugyanis a melatoninmérgezéses esetek közül több gyermek is lélegeztetőgépre került, közülük pedig két gyermek, egy 3 és egy 13 hónapos életét vesztette.