Könnyítéseket vezet be a kormány a lakástámogatások igénylésénél

családi otthonteremtési kedvezmény, csok
Vágólapra másolva!
A Világgazdaság számolt be róla, hogy könnyít a kormány a CSOK-ot és a falusi CSOK-ot igénylők dolgán. Több feltétel is kedvezőbb lesz ugyanis az igénylők számára az említett lakástámogatásoknál – derül ki a közzétett jogszabálytervezetből.
Vágólapra másolva!

Az állami lakástámogatásokra vonatkozó módosító tervezet több ponton is változtat a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) és a falusi CSOK szabályain:

A falusi CSOK keretében megvalósítható korszerűsítésre vonatkozó könnyítés, hogy a munkálatok befejezésére vonatkozó határidő lejárta előtt egy alkalommal – kérelem alapján – módosítható a vállalt korszerűsítési munkálatokra vagy azok bekerülési költségeire vonatkozó szerződés.

A falusi CSOK-nál minden igénylőre vonatkozó módosítás lehet, hogy a korszerűsítési munkálatok elvégzésére előírt határidő egy évvel meghosszabbíthatóvá válik. Ezenkívül egy újabb településsel bővül a preferált kistelepülések listája, a tervezet szerint a Csongrád-Csanád vármegyében található Tömörkény is felkerülne a listára.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A CSOK esetében a szülőknek jelent könnyítést az a módosítás, amely szerint a jelenlegi 60 napról 90 napra hosszabbodna a vállalt gyermekek megszületésének bejelentésére vonatkozó határidő.

A tervezet szerint a CSOK-os ingatlanba be lehetne jelenteni a vállalkozás székhelyét akár utólag is. Feltétel azonban, hogy a támogatás folyósítása előzze meg a vállalkozás alapítását vagy az abban szerzett többségi tulajdonrész megszerzését.

A CSOK esetében érdemi adminisztrációs könnyebbséget jelent majd, hogy megszűnhet a támogatott személy lakcímbejelentésének igazolási kötelezettsége. Enyhülnek továbbá a bentlakásra vonatkozó feltételek is.

További részletek ide kattintva olvashatók.