Halálos ázsiai lódarazsak inváziójára figyelmeztettek

Ázsiai lódarázs
Az Ázsiai lódarázs Franciaországban lett inváziós faj, miután 2004-ben egy szállítóhajóval érkezett oda
Vágólapra másolva!
Az emberekre halálos veszélyt jelentő lódarazsak tucatnyi fészkét fedezték fel nemrég a kenti Folkestone-ban és a Csatorna-szigeteken. Ez akkora szám, hogy a szigetország lakói már esetleges inváziótól tartanak - írja a Daily Star. 
Vágólapra másolva!

Habár az eddig felfedezett fészkek többségére az Egyesült Királyság részét nem képező Guernsey-n, Jersey-n, és még néhány kisebb szigeten bukkantak (ezek együtt alkotják a Csatorna-szigeteket), azonban már észleltek ilyeneket a szigetország területén belül is.

Sue Kittle, a Doveri Méhészeti Egyesület tagja szerint

ez egy inváziós faj, amely megtámadhatja és felfalhatja a mézelő méheket, de ami még riasztóbb, hogy alapjaiban változtathatja meg a méhcsaládok jellemzőit.

Szakértők egyetérteni látszanak abban, hogy idén eddig soha nem látott számban lephetik el a szigetországot az ázsiai lódarazsak, és kiírthatják a növények és a termények beporzásához nélkülözhetetlen nemzeti méhállományt.

Az ázsiai lódarázs Franciaországban lett inváziós faj, miután 2004-ben egy szállítóhajóval érkezett oda Forrás: Wikipedia

A feltehetően Franciaországból érkező

gyilkos rovarok néhány óra alatt képesek felfalni egy 30.000 fős méhcsaládot,

és naponta 50 egyedet is megesznek.

Fészküket, amely az egy méteres magasságot és a nyolcvan centis szélességet is elérheti, tavasszal készítik el. Általában fákra építik meg, több méteres magasságban, azonban városi környezetben is megélnek,

gyakran utcabútorokra építve fészket.

Többnyire gömbölyded alakú, kijárati nyílása az oldalán található. Egy fészekben kb. 2.000 lódarázs él, ebből nagyjából 150 telelhet át, amelyek a következő évben építhetnek fészket, ha meg vannak termékenyítve. Télen a fészek üresen áll. Franciaországban megfigyelték, hogy néhány madárfaj ezt kihasználva lerombolja a fészket. Ennek azonban a darazsakra nézve gyakorlatilag semmilyen káros következménye nincs, tekintve, hogy a fészek üresen áll, a királynők pedig tavasszal új fészket építenek.

Egy ázsiai lódarázs éppen zsákmányát csócsálja Forrás: Wikipedia

Ezek a rovarok folyamatosan érkeznek Nagy-Britanniába. Egy asszony tavaly Jersey-ben fedezett fel egyet egy szabadidős központ mellékhelyiségében. Az ominózus lódarázs éppen számtalan királynő világra hozatalán munkálkodott, amikor rátaláltak. Ezzel pedig tucatnyi kolónia is létrejöhetett volna.

Az invázió elkerülése érdekében az ázsiai lódarazsakat apró rádiókkal látják el, hogy a tudósok megtalálhassák és elpusztíthassák a fészkeiket.

A Defra és az Exeteri Egyetem közös projektjének célja - amely valamivel több mint 630.000 font támogatást kapott -, hogy megállítsa a "gyilkos lódarazsak" terjedését Nagy-Britanniában.

"A rádiótelemetriánk segítségével követni tudtuk a darazsat, és néhány órán belül kiszúrtuk a fészket az egyik fán" - mesélte Dr. Peter Kennedy.