Magyarországon volt a legalacsonyabb a háztartási villamos energia és gáz ára a tavalyi év második felében

légkondi, indukció, elektromos bojler, konnektor, indukciós főzőlap, elektromosság, légkondicionáló, illusztráció, rezsi, rezsicsökkentés, 07.22.
Vágólapra másolva!
2022 második felében folytatódott az EU-ban a háztartási célú vllamosenergia-árak átlagának emelkedése 2021 azonos időszakához képest. A villamosenergia-árak meredek emelkedését a gáz árának markáns növekedése kísérte, mindkét esetben rekordszintre növelve ezeket az energiaárakat - derül ki az EU statiszikai hivatala, az Eurostat friss energiaár-jelentéséből. A jelentés megállapítja: mind a háztartási villamos energia, mind a földgáz tekintetében Magyarorszon voltak a legalacsonyabbak az árak az EU 27 tagországát tekintve a tavalyi második félévben.
Vágólapra másolva!

2022 második felében 2021 azonos időszakához képest 23,5 euróról 28,4 euróra nőtt a háztartási célú 100 kilowattórányi (KWh) villamos enegia átlagára az EU-ban. A gázárak ugyanebben az időszakban 7,8 EUR/100 kWh-ról 11,4 EUR/100 kWh-ra nőttek. Ezek az Eurostat adatai szerint történelmi magasságú árakat jelentenek. Az árváltozások csak a közelmúltól kezdik mutatni a stablilzálódás jeleit, részben az uniós országok kormányainak intézkedése nyomán.

Utóbbiak közé tartozik például a magyar kormány által korábban bevezetett rezsicsökkentés intézménye, mely védi a magyar családokat az enerigaárak szélsőséges emelkedésének hatásaitól. A háború és a szankciós energiaárak miatt a családok védelme érdekében a kormány 2022. augusztus 1-jétől életbe léptette a rezsicsökkentés új szabályait. Ezek ma is hatályban vannak, így a lakosság számára változatlanul rezsicsökkentett áron van a gáz és az áram az átlagfogyasztás mértékéig.

Illusztráció Fotó: Major Kata - Origo

Az Eurostat jelentése pedig alátámasztja ezen intézkedés fontosságát. A jelentésből kiderül: a vizsgált időszakban egyedül Máltán és Hollandiában nem emelkedett a villamos energia ára, minden más EU-s országban nőtt. A statisztikai hivatal közzétette az euróban kifejezett összehasonlítását is az átlagos háztartási villamosenergia-áraknak.

Ez alapján 2022 második felében Magyarországon volt a legalacsonyabb az ár (10,8 euró/100 kWh) az EU 27 tagországa közül,

majd Bulgáriában (11,5 euró), és Máltán (12,8 euró). A legmagasabb árral 100 kWh-ra vetítve Dániában (58,7 euró), Belgiumban (44,9 euró), és Írországban (42,0 euró) lehetett találkozni.

Hasonló tendenciák figyelhetők meg a gáz árának emelkedésében. A földgáz ára valamennyi EU-s országban emelkedett 2021 második fele és 2022 második fele között. Nemzeti fizetőeszközben számolva az áremelkedés mértéke Csehországban volt a legjelentősebb (+231 százalék), majd Romániában (+165 százalék), és Lettországban (+157 százalék).

Ugyanakkor euróban kifejezve

a háztartási célú földgáz ára a tavalyi év második felében Magyarországon volt a legalacsonyabb (3,5 euró/100 kWh).

Emellett Horvátországban (4,5 euró) és Szlovákiában (4,9 euró) volt ehhez hasonlóan alacsony a gáz átlagár, a legmagasabb átlagárat pedig Svédországban (27,5 euró), Dániában (20,8 euró), és Hollandiában (19,3 euró) lehetett tapasztalni 100 kWh-ra vetítve.