Béklyóba kerül idén a világkereskedelem

tarack, tarackágyú, Ukrajna, Oroszország, orosz-ukrán háború, háború, ágyú
Ukrajna, 2023. március 29. Az ukrán védelmi minisztérium által közreadott képen ukrán katonák tarackágyúval lőnek orosz állásokat egy meg nem nevezett helyszínen 2023. március 29-én. MTI/AP/Ukrán védelmi minisztérium
Vágólapra másolva!
Az ukrajnai háború és a ragadós infláció várhatóan világszerte visszafogja a világkereskedelem növekedését az idén, ami pedig negatívan hat a gazdasági fellendülés ütemére.
Vágólapra másolva!

A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) közlése szerint a világ áruforgalmának volumene a 2022-es 2,7 százalékos növekedést követően idén várhatóan 1,7 százalékkal bővül. Az idei előrejelzés jóval elmarad a 2008-as pénzügyi válságot követő kereskedelmi visszaesés utáni évek átlagosan 2,6 százalékos éves növekedési ütemétől. A világgazdaság bővülési üteme idén 2,4 százalékra lassul a 2022-es 3, illetve a 2021-es 5,9 százalékról a WTO előrejelzése szerint. A WTO közgazdászai szerint az infláció lassítja a növekedés ütemét. Az élelmiszer- és energiaárak Ukrajna 2022. februári orosz invázióját követő meredeken megemelkedtek és még jelenleg is magasabbak, mint azelőtt - derül ki a vg.hu cikkéből.

A 2022-es éves kereskedelmi növekedési ütem elmaradt a WTO 3,5 százalékos bővülésre vonatkozó októberi előrejelzésétől. A kereskedelem és az infláció 2022-ben szorosan összefüggött - mondta Ralph Ossa, a WTO vezető közgazdásza. Megjegyezte, hogy kezdetben az ukrajnai háború okozta kínálatcsökkenés növelte az inflációt és csökkentette a kereskedelem növekedését. Később a központi bankok, infláció megfékezését célzó kamatemelései csökkentették az áruk iránti keresletet, és rontották tovább a kereskedelem lehetőségeit.

A kereskedelmi tevékenység negyedik negyedévi lassulása ellenére a világkereskedelem 2022-ben sokkal jobban teljesített, mint a legrosszabb forgatókönyvek, amelyeket nem sokkal az ukrajnai háború kitörése után mutattak be. Azaz a kereskedelem ellenállónak bizonyult a sokkokkal szemben. Ugyan az Európába tartó orosz földgázszállítások leálltak, de az importáló országok képesek voltak cseppfolyósított földgázt (LNG) beszerezni más szállítóktól, többek között az Egyesült Államokból és Katarból. Eközben pedig a nettó élelmiszer-importőrök az alapvető szükségletek kielégítése érdekében a helyettesítő termékek körét bővítették. Etiópia búzát vásárolt az Egyesült Államokból és Argentínából, hogy ellensúlyozza az Oroszországból és Ukrajnából származó behozatal hirtelen csökkenését. A genfi székhelyű multilaterális szervezet arra számít, hogy a világkereskedelem növekedése 2024-ben 3,2 százalékra gyorsul. Emellett ugyanakkor a WTO kockázatokra is figyelmeztet, többek között a geopolitikai feszültségek kiéleződésére és az élelmiszer-biztonság hiányára.

A monetáris szigorítás előre nem látható következményei, a pénzügyi instabilitás és a magasabb adósságszintek további lehetséges veszélyeket jelentenek - írta meg a The Wall Street Journal.

(A címlapi kép illusztráció!)