Minden idők legnagyobb parkolási díját halmozhatta fel egy orosz tehergép

Antonov An-124-as - illusztráció
Vágólapra másolva!
Az orosz-ukrán háború kitörése kapcsán Kanadában, Toronto repülőterén rekedt egy orosz illetőségű gigantikus teherszállító gép. Egyelőre semmilyen lehetőség nem kínálkozik arra, hogy a gép elhagyja a számára kijelölt parkolóhelyet a Pearson repülőtéren, miközben a parkolási díj mértéke már meghaladja a 330 ezer dollárt.
Vágólapra másolva!

Az orosz-ukrán háború kitörése után Kanada is korlátozásokat vezetett be légtérhasználatára vonatkozóan. Ennek köszönhetően rekedt Torontóban egy orosz tulajdonú gigantikus teherszállító repülőgép is. Az Antonov An-124 típusú gép több mint egy éve porosodik parkolóhelyén, és bár a reptér forgalmát nem akadályozza, a parkolás díja már most az egekben jár.

A Wall Street Journal számol be a "gigantikus papírnehezékké" vált repülőgép kálváriájáról. Az üzleti lap szerint a gép parkolásának minden egyes másodperce közel egy pennybe kerül, mivel az óriási gépnek különlegesen nagy helyet kell biztosítani.

A 73 méteres szárnyfesztávolsággal bíró monstrumból csak 25 másik van a világon, és képes műholdak, vonatok motorjainak, vagy akár szélturbinák lapátjainak szállítására is.

A probléma persze az, hogy jelenleg sem a reülőgép orosz tulajdonosa, sem más nem veszi hasznát a gép nyújtotta lehetőségeknek. Mind a tulajdonos, mind a repülőtér azt szeretné, hogy az Antonov végre visszatérhessen a kényszerpihenőről, és felszálljon onnan, ám a kanadai kormány egyelőre nem tervezi a korábbi szigorítások enyhítését. Enélkül pedig a gép továbbra is a repülőtéren való veszteglésre van ítélve.

Eközben az An-124-es alighanem a történelem legnagyobb parkolási díját hozhatta össze.

Az összeg már most 330 ezer amerikai dollárnál, azaz nagyjából 114 millió forintnál jár,

és lényegében minden pillanatban növekszik.

Cikkünk kiemelt képén egy Antonov An-124 típusú gép - illusztráció / forrás: Staci Miller, U.S. Air Force/commons.wikimedia.org