Ilyen ütemezésben épülhetnek új erőművek Magyarországon

Hazánk második legnagyobb villamosenergia-termelő erőműje: a Mátrai Erőmű
Vágólapra másolva!
A következő években sorra leálló erőművek helyett épülők jobban kímélik majd a környezetet, de az optimális összetételükről a korábbiakhoz képest mára új gondolatok is megfogalmazódtak. Néhány éve például szó sem volt a második paksi üzemidő-hosszabbításról, egy esetleges harmadik atomerőműről, a lignitalapú termelés életben tartásáról, pláne nem új szélerőművekről, ráadásul a gázerőművek építését sem nagyon ösztönözték az energiaárak. Időközben azonban változott a helyzet.
Vágólapra másolva!

Sokan félreérthették, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a már egyébként is terítéken lévőkhöz képest beszélt új gázerőművek építéséről a napokban. Ezt azért fontos hangsúlyozni, mert az állami beruházó és a kormány már jóval azelőtt is szükségesnek tartotta e létesítmények megépítését, hogy Magyarország energiapiaci környezete fenekestül felfordult volna.

Az új blokkokra ugyanis az elöregedő erőművek pótlására, a növekvő energiaigények kielégítésére és a villamosenergia-rendszer jobb szabályozhatósága miatt is szükség van.

A bejelentés inkább a tervek közelgő megvalósulása miatt kiemelendő, bár már azok haladásáról is voltak hírek. Mint a Világgazdaság közel egy éve beszámolt róla, a kormány tavaly áprilisban nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek minősítette a Mátrai Erőmű és a Tisza II. erőmű területén tervezett beruházásokkal kapcsolatos közigazgatási hatósági ügyeket.

Hazánk második legnagyobb villamosenergia-termelő erőműje: a Mátrai Erőmű eromuvekejszakaja.hu

Mindkét erőmű az MVM csoport tulajdona, és az új blokkok is az MVM csoporthoz tartoznak majd.

Az anyavállalat korábbi tervei szerint az új, legfeljebb 650 megawattos mátrai blokknak nagyjából 2026-ban kellene állnia, a miniszterelnök pedig a „következő két évben" történő építkezésről beszélt. A tiszai beruházás azonban csúszásban van annak alapján, hogy a hazai villamosenergia-rendszer irányítója, a Mavir 2021-es várakozásai szerint a két 500 megawattos blokk már 2023-ban – tehát az idén! – állhatna.

További részleteket itt olvashat!