Az Action on Salt felmérése szerint egyes márka termékeiből mindössze két szelet kenyér is már a napi ajánlott sóbevitel ötödét tartalmazza:
Graham MacGregor professzor, az Action on Salt elnöke a következőket mondta: "Szégyen, hogy az élelmiszeripari cégek továbbra is annyi felesleges sóval töltik a kenyerünket. Itt az ideje, hogy a kormány ne hagyja, hogy emiatt haljanak meg az emberek."
Ezzel a szakember valószínűleg arra utalt, hogy a túlzásba vitt sófogyasztás a magas vérnyomás egyik kiváltó oka lehet. Ez a kórós állapot - amelytől körülbelül minden harmadik brit szenved - pedig növeli a halálos szívbetegség, szívroham és szélütés kockázatát.
A kutatás 242, az Egyesült Királyságban kapható előre szeletelt kenyér sótartalmát vizsgálta, és rámutatott, hogy 11 százalékuk alaposan túllépte az elfogadható szintet.
Még a legkisebb sócsökkentés is sokat segíthet az emberek egészsége érdekében, ezért égető szükség van arra, hogy az élelmiszeripari vállalatok prioritássá tegyék a sócsökkentést"
- tette hozzá a professzor.