Gigantikus üzletet jelentettek be: megvásárolják az egyik legnagyobb japán vállalatcsoportot

Toshiba székház, Tokió, Japán
TOKYO, JAPAN - JULY 22 : Toshiba Corporation headquarters is seen in the Minato-ku ward of Tokyo, Japan, on July 22, 2015. Toshiba Corp. President Hisao Tanaka resigned Tuesday over an accounting scandal. David Mareuil / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
A Japan Industrial Partners (JIP), Japán legnagyobb magántőke-alapja által vezetett befektetői konzorcium 2.000 milliárd jenért (100 jen=270,36 forint) megvásárolja a Toshiba Corp. japán ipari konglomerátumot - jelentették be csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A vevő 4.620 jent fizet a Toshiba részvényekéért, ami 10 százalékkal több a cég csütörtöki tőzsdei záróárfolyamánál. Az ügylet kapcsán a The Wall Street Journal arról számolt be, hogy

a tranzakció lebonyolítása után a cég zártkörűvé válik.

A konzorciumnak mintegy húsz japán cég a tagja, köztük például az Orix Corp. pénzügyi szolgáltató, a Rohm chipgyártó és a Chubu Electric Power közszolgáltató.

Toshiba Corporation központja Forrás: AFP/2015 Anadolu Agency/David Mareuil

Amennyiben az ügylet megkapja a részvényesek és a szabályozó hatóságok támogatását, azzal véget érhet a Toshiba, Japán egykor egyik vezető cégének kanosszajárása, aminek során kénytelen volt megválni több jól ismert részlegétől. Az előzményekről az Origo ebben a cikkében írt.

Zöld jelzés esetén ez lesz idén a harmadik legnagyobb vállalategyesülési és felvásárlási ügylet a világon.

A Toshiba tavaly áprilisban pályázatot írt ki felvásárlására és a tíz érdeklődővel júniusban megkezdődtek az egyeztetések.

A 147 éve alapított Toshibát az elmúlt mintegy tíz évben számos probléma és botrány sújtotta. 2015-ben az a bejelentés gyengítette meg a céget, hogy könyvvizsgálók megállapítása szerint a Toshiba 2008 és 2014 között 151,8 milliárd jennel (akkori árfolyamon számítva 1,2 milliárd dollár) eltúlozta nyereségét.

2017-ben újabb csapás érte a céget, miután kitudódott, hogy Westinghouse Electric amerikai részlege 9 milliárd dollár veszteséget felhalmozott fel. Ezután a Toshiba vezetőséget váltott, és nagyszabású szerkezetátalakítást indított.

A megtett intézkedések révén a cég ismét nyereségessé vált.

A tavaly március végével záródott pénzügyi évben a Toshiba 1,6 milliárd dollár nyereséggel zárt, ami 70,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.