Hátborzongató látványt nyújt a világ egyik legnagyobb, elhagyatott plázája - videó

elhagyatott pláza, üres, bevásárlóköszpont, üzletek, mozgólépcső, illusztráció
Dramatic view of damaged escalators in abandoned building. Apocalyptic and evil concept
Vágólapra másolva!
Az amerikai Ohio államban álló Randall Park Mall közel 205.000 négyzetméteres területével egykor a világ legnagyobb bevásárlóközpontja volt, és a rendelkezésre álló informácók szerint 175 millió dollárba került a felépítése. 1976-ban adták át, de a 2000-es évek elején hanyatlásnak indult, 2009-ben pedig végleg bezárták. A gigantikus épület lebontása előtt még készült róla néhány, hátborzongató felvétel.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Ohio államban, a kevesebb mint 1.500 lakosú North Randall-ben található hatalmas bevásárlóközpont 1976-ban nyitotta meg kapuit az egykori Randall Park lovas versenypálya mellett.

Ekkoriban az Egyesült Államok, sőt, a világ egyik legnagyobb plázája címmel büszkélkedhetett,

hatalmas, 205.000 négyzetméteres alapterületével.

Illusztráció Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2016 Perfect Lazybones/Shutterstock. No use without permission./Perfect Lazybones

A bevásárlóközpont fénykorában 200 üzletnek, irodáknak, éttermeknek és egy háromtermes mozinak is otthont adott, továbbá ez volt mintegy 5.000 ember munkahelye is.

Az épület 1994-ben indult hanyatlásnak, amikor a megálmodója és fejlesztője, Edward J. DeBartolo meghalt. Két évvel a férfi halála után a DeBartolo Realty Corporation egyesült a versenytárs Simon Property Group-pal, így létrejött a Simon DeBartolo Group, a Randall Park Mall pedig ennek tulajdonába került.

A következő évben a bevásárlóközpont kihasználtsága jóval az országos átlag alatti volt. 2000-re azonban ez a szám elérte a 92 százalékot, ami a létesítmény üzleti fellendülésének reményét táplálta.

Az egyik itt működő üzlet, a Horne's azonban 1992-ben csődbe ment, így itteni kirendeltsége is lehúzta a rolót.

Ez volt a bevásárlóközpont elnyúló haláltusájának kezdete..

A JCPenney 2001 januárjában bezárt a csökkenő forgalom miatt (egyébként országszerte 44 kirendeltségét zárták be ekkortájt). 2003 márciusában pedig a Dillard's is bezárta Randall Park Mall-i üzletét. Ennek oka egy bűnügyi incidens volt, amikor egy szolgálaton kívüli rendőr, aki másodállásban biztonsági őrként dolgozott a Dillard's-ben, elfogott egy feltételezett bolti tolvajt. Az őr durván fellökte a gyanúsítottat, akinek a feje súlyosan megsérült, két nappal később a kórházban halt meg. 2003 májusában, két hónappal a Dillard's üzlet bezárása után a biztonsági őrt három év börtönre ítélték a gyanúsított meggyilkolásáért.

2004-re a bevásárlóközpont mintegy 50 százaléka már üresen állt, beleértve a korábbi Dillard's és JCPenney üzleteket is.

A létesítmény infrastruktúrája fizikailag leromlott, olyannyira, hogy sok környékbeli lakos már nem tartotta biztonságosnak.

Sok üresen álló üzlethelyiséget teljesen befalaztak, a mozgólépcsőket és a szökőkutakat pedig lezárták. 2002-ben a bevásárlóközpontot eladták a Farbman Groupnak, a cég pedig 6 millió dollárért - az eredeti építési költség mindössze tizenöt százalékáért - továbbadta a Haywood Whichard befektetőnek. Ahogy a bevásárlóközpont haldoklott, a körülötte lévő üzletek és épületek is hanyatlottak.

További exkluzív fotók a bevásárlóközpontról ebben a videóban:

2008. május 21-én David Smith, North Randall polgármestere bejelentette, hogy a Whichard Real Estate (az akkori tulajdonos) úgy döntött, hogy a veszteséges működés miatt 2008. június 12-ig bezárja a bevásárlóközpontot.

Forrás: Daily Star