Megdöbbentően sok amerikai bankot fenyeget az SVB-jéhez hasonló csőd

Silicon Valley Bank, pénz, bank, csőd,
Jan 31, 2020 Santa Clara / CA / USA - Silicon Valley Bank headquarters and branch; Silicon Valley Bank, a subsidiary of SVB Financial Group, is a U.S.-based high-tech commercial bank
Vágólapra másolva!
Megdöbbentően sok amerikai bankot fenyeget a Silicon Valley Bank (SVB) csődjéhez hasonló összeomlás egy friss tanulmány szerint - írja a Fox. 
Vágólapra másolva!

A Társadalomtudományi Kutatási Hálózat (SSRN) nemrégiben elkészült tanulmánya szerint összesen

mintegy 186 további amerikai bank mehet csődbe,

ha egy feltételezett forgatókönyv szerint, a betéteseik fele hirtelen kivonná ezekből a pénzét. A kutatók egy olyan spekulatív forgatókönyvet vázoltak fel, amelyben minden bankot (egyszerre) megrohamoznának az ügyfeleik az ott tartott pénzükért. A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy ez biztos halált jelentene a Szövetségi Betétbiztosító (FDIC) számára, amely így az összes pénzéből kifogyna.

A tanulmányt nem sokkal az SVB összeomlása után tették közzé, amely 2008 óta a legsúlyosabb amerikai pénzintézeti csőd.

A Silicon Valley Bank csődje 2008 óta a legsúlyosabb pénzintézeti összeomlás az USA-ban Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2020 Sundry Photography/Shutterstock. No use without permission./Sundry Photography

"Számításaink azt sugallják, hogy ezek a bankok minden bizonnyal ki vannak téve a megrohamozás potenciális kockázatának, amennyiben nem történne az érdekükben kormányzati beavatkozás vagy feltőkésítés" - írták a közgazdászok.

- olvasható a tanulmány kivonatában.

A probléma abban rejlik, hogy a vizsgált bankok eszközei államkötvényekben és jelzáloggal fedezett értékpapírokban vannak, amelyeket negatívan érintett a Federal Reserve (amerikai jegybank) legutóbbi kamatemelése.

Az SVB eszközeinek nagy része hosszú lejáratú államkötvény volt.

Annak ellenére, hogy hosszú távon jó befektetésnek számítottak, már nem értek annyit, mint amikor a bank eredetileg megvásárolta őket. Az is hibának bizonyult, hogy a pénzintézet túlságosan nagy mértékben fektetett be 10 évnél hosszabb lejáratú jelzáloglevelekbe. Az SVB ezektől a kötvényektől csak 1,8 milliárd dolláros veszteséggel tudott megszabadulni. Amikor az SVB nyilvánosságra hozta ezt a veszteséget, a betétesek pánikba estek, és kivették a pénzüket.

"Összességében ezek a számítások arra utalnak, hogy a banki eszközök értékének közelmúltbeli csökkenése nagyon jelentősen megnövelte az amerikai bankrendszer sérülékenységét a nem biztosított betétesek rohamával szemben" - zárul a tanulmány összefoglalója.