Rekordáron adtak el egy igazi építészeti különlegességet

Frank Lloyd Wright
Vágólapra másolva!
Rekordáron cserélt gazdát a híres amerikai építész, Frank Lloyd Wright egyik legkülönlegesebb háza. A mester ugyanis a karrierje során csupán egyetlen óceánparti épületet tervezett. Ez most a legmagasabb áron kelt el a Wright által megálmodott ingatlanok közül.
Vágólapra másolva!

A legendás amerikai építész, Frank Lloyd Wright az élete során csupán egyetlen óceánparti házat tervezett. Ez a kaliforniai Carmel Point térségében található, és a különleges ingatlan most gazdát cserélt, mégpedig rekord áron.

Az új tulajdonos ugyanis 22 millió dollárt (kb. 7,9 milliárd forint) fizetett az épületért, vagyis a legnagyobb összeget, amelyet valaha egy Wright által tervezett házért kiadtak. A korábbi rekorder a Los Angeles-i „Ennis House" volt, amely 18 millió dollárért kelt el – írja a Dirt.com.

A házat 1945-ben rendelte meg egy Pebble Beach-i művész, Della Walker, és az épületet 2016-ban vették fel a nemzeti műemléki jegyzékbe. A közelmúltig az ingatlan megmaradt a Walker család tulajdonában. Most a feljegyzések szerint egy monacói székhelyű milliárdos ingatlanfejlesztő, Patrice Pastor vásárolta meg.

A Frank Lloyd Wright különleges építészeti elképzeléseit tükröző ingatlan egy 809 négyzetméteres telken terül el, a teljes lakóterülete pedig mindössze 130 négyzetméter. Ez azt jelenti, hogy Pastor négyzetméterenként 170 ezer dollárt, vagyis közel 61 millió forintot fizetett az ingatlanért. Az egyszintes épületben egyébként 3 hálószoba és ugyanennyi fürdőszoba található.

Az épület egy sziklás hegyfok tetején fekszik, és a lenyűgöző tengerparti kilátást egy hatszögletű nappali és étkező emeli ki. Itt található egy padlótól mennyezetig érő kandalló is. Az eredeti házhoz az 1950-es években stúdiót építettek, amely jelenleg elsődleges hálószobaként funkcionál.