Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Ez a tündérmesébe illő kert III. Károly király titkos helye

III. Károly, Károly király
Britain's King Charles III reacts as he meets with families from Afghanistan, Syria and Ukraine who have settled in Aberdeen, during a visit to Aberdeen Town House, on October 17, 2022. (Photo by Jane Barlow / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Elle.hu írja, hogy III. Károly kifejezetten kerüli a nyilvánosságot a szabadidejében. A környezetbarát és fenntarthatósági aktivista uralkodó számára pedig már évtizedek óta a Highgrove ház kertje a tökéletes búvóhely, ahol a növények jó részét saját maga ülteti és gondozza.
Vágólapra másolva!

Amióta ő királyi felsége 1980-ban megvásárolta a 18. században épült, erősen leromlott állapotú házat és birtokot, Károly igazi paradicsommá változtatta a hatalmas területet, amely évente 40.000 látogatót fogad.

- nyilatkozta az uralkodó.

Titkos kincsek

A királlyal korábban készített interjúk és könyvek felfedik, hogy vannak a kertben titkos kincsek, amelyek betekintést engednek Károly király rejtett életébe.

Például az alábbi képen látható titkos faház, amely eredetileg 1988-ban Vilmos és Harry hercegek számára épült:

A házacskát a közelmúltban Károly felújította a királyi sarjak legújabb generációjának. A rusztikus játszóház nádtetővel és tölgyfa oszlopkerítéssel a Stumpery néven ismert erdős területen található.

Rejtett búvóhely

Ez az idilli házacska, Károly menedéke viszont nem szerepel a nyilvános Highgrove körútban, sőt szigorúan zárva tartják azt a király távollétében, elrejtve a fák között:

A "Szentélyt" 1999-ben építették a millennium jegyében, varázslatos hegyes tetővel, hatalmas oszlopokkal és egy hangulatos kandallóra utaló kerek kéménnyel. Teljesen fenntartható anyagokból készült természetes gubacsból, Highgrove-i agyag és árpaszalma keverékéből, a környező Cotswold -ból származó kővel.

Rekordnagyságú növények

A valaha feljegyzett legmagasabb Sarkantyúfű virág 3 méter magas volt, és a kanadai Albertában nőtt ki 2017-ben. Azonban Károly király kertjében, a Napórakert tavánál, kihívóra találtegy 2,8 méter magas virág formájában, ami Károly egyik büszkesége:

Zöld beruházás

A király környezetvédelem iránti elkötelezettsége nem titok. De az, ahogyan a kertjében fenntartható technológiákba fektetett az elmúlt évtizedekben már kevésbé ismert.

A kert lámpái energiatakarékos izzókkal működnek, az áramot pedig napelemek biztosítják, a zöld konyhai hulladékot komposztálják, a szennyvizet gyökérzónás víztisztítóba vezetik, levegős hőszivattyúval gondoskodnak a ház fűtéséről, az üvegházakéról pedig geotermikus csatornarendszerrel.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről