Elképesztő pusztítást végeznek az óceánokban az eldobott cigarettacsikkek

Dr Life, Veszélyes függőséget okozhat az e-cigi? cigaretta dohányzás csikk
Vágólapra másolva!
A világon megvásárolt cigaretták jelentős része káros műanyaghulladékként végzi, és ezekből döbbenetes mennyiség kerül az óceánokba. Így pedig a csikkek súlyosan hozzájárulnak a globális műanyagszennyezéshez.
Vágólapra másolva!

A világon évente megvásárolt 6 ezer milliárd darab cigarettának mintegy 80 százaléka végzi káros hulladékként, és

ennek egy jelentős része az óceánokba kerül, tovább növelve a globális műanyagszennyezést

– írja a Visual Capitalist összefoglalója.

A cigarettaszűrők a folyókon keresztül és a csapadékkal kerülnek az óceánokba. Az Ocean Conservancy nevű természetvédelmi szervezet önkéntesei évente több millió szűrőt gyűjtenek össze a világ strandjairól, illetve tenger- és óceánpartjairól.

Elképesztő műanyagszennyezést okoznak az eldobott cigarettacsikkek Forrás: pixabay

A helyzet súlyosságát mutatja, hogy az OECD becslései szerint a tengerekben, óceánokban és folyókban ma már 139 millió tonna műanyaghulladék található. Csak 2019-ben 6,1 millió tonna műanyaghulladék került a természetes vizekbe, és ebből 1,7 millió tonna az óceánokba.

További probléma, hogy a méretük és a formájuk miatt a madarak gyakran összetévesztik a cigarettaszűrőket a táplálékukkal.

2019-ben, Floridában egy önkéntes döbbenetes fotót készített arról, hogy egy fekete szalonka cigarettaszűrővel etette a fiókáját.

Mindeközben az óceánba kerülő szűrőket a halak egészben lenyelhetik, ami belső károsodásokat és akár halált is okozhat az állatoknál. A folyamat pedig az emberekre is hatással van. Ha ugyanis a halak egyszer lenyelik a szűrőket, akkor azok így bekerülnek a táplálékláncba, vagyis végül eljuthatnak az emberi tányérokra is.

A műanyag cigarettaszűrők ráadásul nem bomlanak le biológiailag. A Nap ultraibolya sugarai 18 hónap és 10 év közötti időszak alatt egyre kisebb részekre bontják le az anyagot, amely végül mikroműanyagként bekerül a természeti körforgásba.

Minden egyes szűrő 15 ezer egyedi műanyagszálból áll. A kutatások szerint ezek naponta körülbelül ezer mikroszálat bocsátanak ki magukból.

Ennek eredményeként évente hozzávetőleg 0,3 millió tonna mikroműanyag kerül a környezetbe, csak a cigarettaszűrőkön keresztül.

Ezek a műanyagok pedig már áthatják az óceánok teljes ökoszisztémáját. A Stanford Egyetem kutatói például úgy becsülték, hogy

a tengervíz szűrésével táplálkozó bálnák naponta akár 10 millió darab mikroműanyagot is lenyelhetnek.

A műanyag pedig ma már a tengerek legmélyebb rétegeiben is jelen van. A kutatók 5732 méteres mélységben is találtak műanyagokat.