Tovább nőtt a biotermékek piaca

Zero,Waste,,Plastic-free,And,Eco-friendly,Lifestyle,And,Shopping.,Cotton,Mesh reuse,friendly,cloth bag,bag,bio,cotton,without,eco,zero,recycle
Zero waste, plastic-free and eco-friendly lifestyle and shopping. Cotton mesh bag, products in glass bottle and jar and fresh fruits.
Vágólapra másolva!
2023. február 14-17. között zajlott Németországban a BIOFACH, a világ legnagyobb, ökológiai termékeket bemutató nemzetközi vására. A kiállítás négy napja alatt a bioélelmiszerek előállításával foglalkozó cégek és termékeik megismerésén túl nemzetközi szakmai konferencia is zajlott, ahol számos, az ágazat stratégiai kérdéseit megvitató szekciót tartottak, többek között a szakpolitika, a fenntarthatóság, a tudomány és a kereskedelem aktuális kérdéseiről. A BIOFACH egyik visszatérő, kiemelt programja a világ biogazdálkodásáról szóló statisztikai évkönyv bemutatása.
Vágólapra másolva!

A FiBL/IFOAM gondozásában megjelenő "The World of Organic Agriculture" kiadvány legújabb kötete a 2021-es adatok alapján ad képet az ökogazdálkodás globális, európai és hazai helyzetéről. Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) immár hagyományos, kelet-közép-európai döntéshozókat felvonultató szekciója szintén nagy érdeklődés mellett zajlott.

A globális biopiac 2021-ben lassabban nőtt

A 24. alkalommal kiadott évkönyv adatai szerint az elmúlt évtizedekben megfigyelhető általános növekedési tendencia 2021-ben is folytatódott, bár lassabb ütemben. A 191 országból származó adatok alapján globálisan mind az ökogazdálkodás területe, mind a kiskereskedelmi biotermék értékesítés forgalma növekedett.

2021-ben a biopiac globális mérete megközelítette a 125 milliárd eurót (közel 48 ezer milliárd forint), ami mintegy 3 százalékos növekedést jelent 2020-hoz képest.

Illusztráció Forrás: --

Jelentős változások nem történtek a piac tekintetében élen járó országok körében. Továbbra is az Egyesült Államok a világ vezető biotermék "piactere" évi 48,6 milliárd eurós (közel 19 ezer milliárd forint) forgalommal, amelyet Németország (15,9 milliárd euró, közel 6 ezer milliárd forint) és Franciaország (12,7 milliárd euró, közel 5 ezer milliárd forint) követ.

Globálisan a biotermelők száma 4,9 százalékkal nőtt, ezzel elérte a 3,7 millió főt.

Továbbra is India a legtöbb biotermelővel rendelkező ország (1,6 millió) a világon.

A cikk még nem ért véget, lapozzon!