Egy országban 14 ezren perelték be az egyik legnagyobb olajvállalatot

afrikai olajvezeték illusztráció
Employees of the Afam VI power plant walk past a gas pipeline at the plant in Port Harcourt on September 29, 2015. Afam VI power plant is owned by the Shell Petroleum Development Company of Nigeria (SPDC) and maintained by Dietsmann company. Nigeria is Africa's largest producer, accounting for roughly two million barrels of crude daily. Shell has blamed repeated oil thefts and sabotage of key pipelines as the major cause of spills and pollution in the oil-producing region. AFP PHOTO / FLORIAN PLAUCHEUR (Photo by FLORIAN PLAUCHEUR / AFP)
Vágólapra másolva!
Két nigériai közösség csaknem 14 ezer lakosa perli a Shell olajipari óriást a londoni legfelsőbb bíróságon. A lakosok azt állítják, hogy a vállalat felelős a vízforrásaik szennyezéséért és az életmódjuk tönkretételéért.
Vágólapra másolva!

Csaknem 14 ezer nigériai lakos indított csoportos keresetet a Shell olajipari óriás ellen a londoni legfelsőbb bíróságon. A két régióból származó felperesek szerint a Shell felelős a helyi vízforrásaik szennyezéséért és az életmódjuk tönkretételéért – írja a The Guardian.

A Niger-delta területén, Ogale gazdálkodói közösségben élő személyek a múlt héten nyújtották be a követeléseiket, csatlakozva a Bille nevű halászközösségből származó 2 ezer felpereshez.

Összesen 13.652 magánszemély, valamint helyi egyházak és iskolák követelik az olajóriástól, hogy számolja fel a környezetszennyezést az érintett nigériai régiókban, és fizessen kártérítést a lakosoknak.

Állításuk szerint a Shell tevékenységeiből származó folyamatos olajszennyezések tönkreteszik az állattenyésztést és a halászatot.

Közel 14 ezer nigériai magánszemély követeli a Shell felelősségre vonását Forrás: AFP/Pius Utomi Ekpei

A Shell részben azzal érvel, hogy a felperesek nem kérhetnek kártérítést olyan szennyeződések miatt, melyek a követelésük benyújtása előtt legalább öt évvel történtek. A cég emellett következetesen azt állítja, hogy a szennyezések jelentős része annak tudható be, hogy szervezett bandák illegálisan szívják el az olajat a vezetékeikből.

A Shell elleni per egyébként épp akkor zajlik, amikor az olajipari óriás arra készül, hogy több mint 80 év után elhagyja a Niger-delta vidékét, amely eddig jelentős nyereséget hozott a vállalatnak.

Rekordnyereségről jelentett a Shell 2022-re

A Shell tavalyi éves nyeresége több mint kétszeresére, 39,87 milliárd dollárra emelkedett a 2021-ben elért 19,28 milliárd dollár után a magas olaj- és gázáraknak köszönhetően. Ezzel a vállalat éves nyeresége messze meghaladta az eddigi rekordot jelentő, 2008-ban elért 31 milliárd dollárt. A Shell negyedik negyedéves nyeresége is rekordszintet, 9,8 milliárd dollárt ért el, jelentősen meghaladva a 8 milliárd dollárral számoló elemzői várakozásokat.
Az olaj- és gázipari cég 4 milliárd dolláros, három hónapos részvény visszavásárlási programot jelentett be, miután az előző évben 19 milliárd dollár értékben vásárolt vissza részvényeket.

A társaság évek óta amellett érvel, hogy nem felelős a nigériai leányvállalata (Shell Petroleum Development Company of Nigeria) tetteiért. Akkor Ogale és Bille lakosságának követeléseit eddig nem is lehetett meghallgatni londoni bíróságon. Tavaly azonban a legfelsőbb bíróság úgy döntött, hogy van egy eset, amely kapcsán a nigériai közösségek a testülethez fordulhatnak. A Shell továbbra is azzal érvel, hogy nem tartozik felelősséggel a leányvállalata tevékenységéért.