Meg fog lepődni azon, mennyire megváltoztak a MÁV menetjegyei

bkk, máv, jegy, automata,
Fiatalok jegykiadó automatánál vásárolnak vonatjegyet a Déli pályaudvaron.
Vágólapra másolva!
Az eddiginél kisebb, bankkártyaméretű menetjegyeket vezetett be a MÁV-START, amelyek már megvásárolhatók a jegypénztárakban és a jegykiadó automatákban is - közölte a vállalat
Vágólapra másolva!

A tájékoztató szerint az új jegyek gyorsabban nyomtathatók és egységes kinézetűek.
Az új jegyeken négyzetes vonalkód (Aztec-kód) könnyíti meg a kezelést - emelték ki, megjegyezve, hogy a korábbi teljes méretű jegyek továbbra is használatban maradnak olyan termékeknél, ahol a feltüntetendő információk nem férnének el a kisebb felületen.

A Volánbusz és a MÁV-HÉV jegyeit, illetve ezek vasúti utazással kombinált változatait továbbra is az eddigi méretben forgalmazzák.

Az új méretű jegyformátumnak köszönhetően csökken a nyomtatópapír-felhasználás, amely a környezetvédelemi szempontok mellett éves szinten 120-130 millió forint megtakarítást jelent. A vasúttársaság ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a leginkább környezetbarát megoldás az elektronikus úton (Elvira vagy MÁV-app) váltott jegy.

Bankkártya méret

A 80x54 mm-es jegyek az eddigieknél kisebbek, gyorsabban nyomtathatók, egységes kinézetűek. Éves szinten 14 futballpályányi terület lefedéséhez elegendő jegypapírt, azaz mintegy 1100 km jegycsíkot spórol meg a vasúttársaság a fejlesztéssel - írja közleményében a vasúttársaság.

Új méretű menetjegyeket vezetett be a MÁV Forrás: MÁV-START

A bankkártyaméretű jegy a menetjegy, a bérlet, a kocsiosztály-különbözeti jegy, a helyjegy, a hely- és pótjegy, a kerékpár túra jegyek, a Balaton 24/72, az Európa Kulturális Fővárosa programhoz kapcsolódva bevezetett kedvezményes Veszprém-Balaton 2023 EKF jegy, a teljesárú és kedvezményes havi Budapest-bérletek, valamint a Budapest hetijegy jegytípusoknál elérhető.

Az új jegyeken négyzetes vonalkód (Aztec-kód) könnyíti meg a kezelést.

A teljes méretű jegyek továbbra is használatban maradnak, olyan termékeknél, ahol a feltüntetendő információk nem férnének el a bankkártya méreten. A Volánbusz és a MÁV-HÉV termékek, és ezek vasúti utazással kombinált változatai továbbra is az eddigi méretben kerülnek forgalomba.

Cikkünk kiemelt képén: jegyvásárlás a Déli pályaudvar automatáin / forrás: MTI/Beliczay László