Pokol lesz Hawaii-on, ha nem állítják meg az olaj szivárgását egy luxusjachtból

Hawaii, Honolua Bay
Vágólapra másolva!
Zátonyra futott egy luxusjacht a Hawaii államnál található Honolua-öbölben. A hatóságok azonnal reagáltak, és próbálják enyhíteni a károkat. A hajó elszállítása azonban napokba is telhet.
Vágólapra másolva!

Az amerikai parti őrség megkezdte az intézkedések végrehajtását Hawaii partjainál, a Honolua-öbölben, ahol egy 29 méter hosszú luxusjacht hétfőn zátonyra futott – írja a gCaptain.

A hajó fedélzetén tartózkodó nyolc személyt a maui tűzoltóság biztonságosan a partra szállította.

Az amerikai Földügyi és Természeti Erőforrás Minisztérium (DLNR) azonban közölte, észlelték, hogy a hajótestből szivárog a gázolaj a tengerbe.

A DNLR közlése szerint a jachtot addig nem lehet elszállítani, amíg a fedélzetén lévő összes üzemanyagot, akkumulátort, valamint minden egyéb szennyező anyagot el nem távolítják. A szervezet szerint valószínűleg még néhány napba telik, mire a jachtot ki tudják szabadítani az öbölből.

A károk enyhítésére egy Sea Engineering nevű, Honoluluban működő olajfolt-eltávolító vállalatot bíztak meg. A cég szerdán meg is kezdte a vízben lévő szennyeződések kezelését.

Laura Kaakua, a DLNR egyik vezető tisztviselője jelezte,

olyan területről van szó, ahol gazdag a tengeri élővilág, ráadásul az öböl a helyiek és a turisták körében is népszerű látogatási célpont.

Hozzátette, az üzemanyag-mentesítést követően kezdik meg a szennyeződések eltávolítását, és igyekeznek elkerülni a további károkat.