Kötelező volt meztelenkedni a lakóknak egy spanyol apartmanházban

Horizontal SWIMMING POOL NATURISM NATURIST NAKED BARE BOTTOM SWIMMING LEISURE SPORTS MAN BACK VIEW WOMAN BONNET BARE GENITALS
EDITORS NOTE: Graphic content / Nudists take part in a swimming lesson at the Roger Le Gall swimming pool in Paris on January 12, 2018. - Every week, some hours are reserved for naturists at the Piscine Roger Le Gall. (Photo by GEOFFROY VAN DER HASSELT / AFP)
Vágólapra másolva!
Kötelező meztelenségi szabályt vezettek be egy spanyol üdülőkomplexum területén, és őrök felügyelték annak betartását. Ám néhány lakó bíróság elé vitte a döntést - írja a Daily Star. 
Vágólapra másolva!

Egy spanyol apartmankomplexum kötelező meztelenségi szabályt vezetett be a közösségi területein - majd ennek érvényesítésére őröket fogadott fel, hogy a kertjeiben és az úszómedencében senki se viselhessen semmilyen, a testét takaró öltözéket (még fürdőruhát sem).

A szabályt az Almería állambeli Verában található - Natura World apartmanoknak nevezett - komplexum lakástulajdonosainak közgyűlése fogadta el.

Habár a lakók mintegy 80 százaléka nudistának vallja magát, a többiek annyira felháborodtak a döntésen, hogy egészen a spanyol legfelsőbb bíróságig vitték az ügyet.

Illusztráció Forrás: AFP/Geoffroy Van Der Hasselt

A regionális turisztikai honlap szerint a komplexum "Spanyolország leglátogatottabb naturista/nudista területén, a tengerparthoz egészen közel található". Azt is megjegyzi, hogy közvetlen hozzáféréssel rendelkezik egy nudista strandhoz.

Február 16-án a bíróság úgy döntött, hogy a meztelenség kikényszerítése a közösségi területeken sérti a lakosok alapvető jogait.

Egészen pontosan így fogalmazta meg határozatát: "a kötelező meztelenkedés diszkriminatív, és sérti a mozgásszabadságot és a magánélethez való jogot a közterületeken." Ehhez még hozzáfűzte, hogy az előtte eljáró két alsóbb fokú bíróság tévedett, amikor azt állította, hogy a lakógyűlés által hozott szabályt mindenki elfogadta.

A meztelenség "tökéletesen tiszteletre méltó és legitim személyes választás" - áll az ítéletben -, "de annak gyakorlását nem lehet alap nélkül megkövetelni".

A bíróság a felperesek mindegyikének 1000 eurót ítélt meg "erkölcsi kártérítésként".