Veszélybe kerülhetnek egy nagybank ügyfelei

adathalászat sms
Az országot ellepték az SMS-ek. Csomagküldő szolgálat még sosem volt ilyen túlbuzgó, vagy csak sokat rendeltünk a karantén alatt? Mint kiderült, egészen más áll a háttérben. Itt az idő lerántani a leplet az adathalászatról!
Vágólapra másolva!
A csalók egy már jól ismert módszerrel, az adathalász e-mailek segítségével próbálják megtéveszteni a banki ügyfeleket. Ezúttal az Erste Bank nevében küldenek e-mailt arra hivatkozva, hogy a George App le fog járni, és egy linken keresztül újra kell regisztrálni a szolgáltatást - hívja fel a figyelmet a bank a honlapján.
Vágólapra másolva!

Kiemelik, hogy természetesen az Erste Banknál soha, semmilyen esetben nem kérik a George App újra regisztrálását, és az azonosítók, jelszavak megadását e-mailben küldött linken keresztül. Ha telepíti valaki a George Appot, az azonosítókat minden esetben a letöltött alkalmazáson keresztül kell megadnia.

Ha e-mailben azt kérik az ügyféltől, hogy egy linkre kattintva adja meg az adatait, az minden esetben adathalászat, ezért ne kattintson a linkre, és ne adjon meg semmilyen adatot

- hívják fel a figyelmet.

A csalók a hamis linken keresztül a telepítéshez szükséges jelszavakat kérik el, és nem megújítás történik, hanem egy új alkalmazás telepítése, melynek segítségével akár utalhatnak is a számláról.

A leggyakrabban előforduló hamis e-mail az alábbi:

Forrás: Erste Bank

Ezekre kell figyelni, hogy elkerülhessük az átverést:

  • Az e-mail szövegét általában valamilyen fordító alkalmazással készítik, ezért a nyelvezete legtöbb esetben magyartalan.
  • Keltsen gyanút, ha a link URL-címe nem a hivatalos Erste Bank oldalra navigál.
  • Az Erste Banknál soha, semmilyen esetben nem kérik az alkalmazás újratelepítését, annak lejárata miatt.
  • Fogjon gyanút, ha a feladó e-mail címe nem az Erste Bank e-mail címe (@erstebank.hu).
  • Az e-mailt többször elküldik rövid időn belül, és mindig azonnali cselekvésre próbálnak ösztönözni. A tárgymező tartalma általában „Cselekvésre van szükség", „Éber", „Utolsó figyelmeztetés".

Végezetül az Erste felhívja a figyelmet arra, hogy ha valaki bármilyen gyanús esetettel találkozik vagy elbizonytalanodik egy levél tartalmát illetően, akkor a bank telefonos elérhetőségén kérjen tájékoztatást.