Felháborító profitokról számolnak be a brit energiaszolgáltatók

Residential properties by Rugeley Power Station, Staffordshire, United Kingdom 3 Cooling towers British Byproducts Coal burning Coal-fired Coal-fired power station Combustion Cooling tower system Creating electricity Domestic energy Domestic power supply
Residential properties by Rugeley Power Station, Staffordshire, United Kingdom
Vágólapra másolva!
Noha egyre többeknek megfizethetetlen az energia Nagy-Britanniában, az energiaszolgáltatók elképesztő profitokról számolnak be. A kormányon nő a nyomás, hogy emeljen az extraprofitadón.
Vágólapra másolva!

Miután a British Gas tulajdonosa, a Centrica közölte, hogy tavaly több mint triplájára, 3,3 milliárd fontra nőtt a nyeresége az egy évvel korábbi 948 millió fontról, a céget egyre erőteljesebb támadások érik – számolt be róla a Vg.hu a BBC nyomán. A British Gast korábban is komolyan kritizálták, mivel az eladósodott fogyasztók háztartásaiba előzetes feltöltést igénylő gázórákat szerelt be. És noha a brit kormány extraprofitadót vetett ki az energiavállalatokra, úgy tűnik,

ez sem szabott gátat a nyerészkedésnek, arról is nem is beszélve, hogy a cégek esetleg méltányos részt vállaljanak a közterhekből.

Lakóépület a Rugeley erőműnél az Egyesült Királyságban Forrás: robertharding/Tim Graham/Tim Graham

Eközben viszont a Centrica azt állítja, hogy nem a háztartási energiát szolgáltató British Gas adta a nyeresége javát, hanem az a kiváló eredményeket produkáló nukleáris, valamint az olaj- és gázüzletágból származik, ráadásul abban megjelent a Spirit Energy májusi eladása is. A nagyvállalat azzal próbálja hűteni a kedélyeket, hogy közölte, az össznyereségből a British Gas csak 72 millió fonttal vette ki a részét, ami eleve 39 százalékos csökkenés a korábbi évhez képest.

Mindenesetre a vállalat részvényesei is jól járnak: a cég 300 millió fontért vásárol vissza saját részvényeiből, és részvényenként 3 penny osztalékot is fizet.

Közel sem csak a Centrica rekordnyeresége háborítja fel a briteket. A Chevron, az Exxon és a Shell után a BP is rekordokról számolt be. Rishi Sunak kormányán egyre nagyobb a nyomás, hogy emeljen az extraprofitadón.