Ez lehet a kereskedelmi légi közlekedés eddigi legnagyobb üzlete

India Air
In this photograph taken on March 2, 2020, aircrafts of Air India airline are seen on a runway at Indira Gandhi International airport in New Delhi. (Photo by Money SHARMA / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Air India indiai légitársaság megállapodott 250 repülőgép vásárlásáról az Airbus európai repülőgépgyártóval. A vállalat azonban nem áll meg itt, és a másik nagy repülőgépgyártó cégtől, a Boeingtől is hasonló nagyságrendben szerez be gépeket.
Vágólapra másolva!

Az Airbusszal kötött megállapodás

210 darab, A320neo repülőgép és 40 darab A350 szélestörzsű repülőgép leszállításáról szól

- mondta Natarajan Chandrasekaran, a Tata Group igazgatóságának elnöke, a légitársaság új tulajdonosa egy online eseményen, amelyen részt vett Emmanuel Macron francia elnök és Narendra Modi indiai miniszterelnök is.

Az Air India légitársaság gépei Forrás: AFP/Money Sharma

A Tata Sons Pvt. 2021-ben vásárolta ki az indiai kormány részesedését az Air Indiában, azóta a Tata 150 milliárd rúpiát (1,9 milliárd dollárt) fektetett a légitársaságba.

Az Air India hamarosan 220 repülőgépet rendel az Airbus versenytársától, az amerikai Boeing vállalattól is.

A Boeing előrejelzése szerint a következő két évtizedben Indiában 2210 új repülőgép iránt lesz kereslet. Ennek több mint 80 százalékára a légi közlekedési piac bővülésével kapcsolatos repülőgépszám növelés miatt lesz szükség és csak mintegy 20 százalékban a régi repülőgépek cseréje miatt. A várható Boeing - Air India üzletet a Fehér Ház közlése is megerősítette.

Az összesen 470 gép tervezett beszerzése egy légitársaság által egyúttal új iparági rekordot jelent. Korábban, 2011-ben, az American Airlines adott le 460 gépre szóló megrendelést, ami akkor az abszolút beszerzési csúszot jelentette, idézi fel a The Wall Street Journal. Az üzleti lap arról is ír, hogy az Air India beszerzése nem csak a gépek számát, hanem értékét tekintve is alighanem a kereskedelmi repülés történetének eddigi legnagyobb üzlete 85 milliárd dollárral.