A megfontolt lakásvásárlók kerülhetnek előtérbe a hazai ingatlanpiacon

kölcsön, hitel, lakásvásárlás
Vágólapra másolva!
A szakértők szerint ismét a komoly vevők dominálnak majd az ingatlanpiacon, ugyanis változik a kereslet-kínálat aránya.
Vágólapra másolva!

2015 óta szinte csak kedvező hatásokat érezhettünk a hazai ingatlanpiacon, ilyen volt az alacsony kamat a piaci hiteleknél, az állami támogatások a családoknak, az illetékkedvezmény vagy az öt százalékos lakásáfa, melyek mind felfelé hajtották az újépítésű ingatlanok iránti keresletet, ami aztán húzta magával a használt lakások piacát is - fejtette ki Balla Ákos, a Balla Ingatlan ügyvezetője.

A Covid19-járvánnyal ugyan megjelent egy negatív tényező 2020-ban, ennek ellenére az árak tovább emelkedtek, de legrosszabb esetben is megtartották értéküket az ingatlanok. A járvány miatti korlátozások feloldásával ráadásul a lakosság még nagyobb lendülettel tért vissza az ingatlanpiacra: megjelentek a stabilizálódás jelei a szektorban. Ennek a lendületnek azonban az utóbbi időben vége szakadt. Ezzel véget ért egy szakasz az ingatlanpiacon, a vevők bizonytalanok, ezért kivárnak a vásárlással.

Mindez már számokban is megmutatkozik: az elmúlt néhány hónapban mintegy 40-50 százalékkal csökkent a tranzakciók száma, és ennél is nagyobb mértékben apad a kereslet. Ebből az szűrhető le, hogy azok,

akik a jelenlegi helyzetben vásárolni akarnak, azok a korábbinál céltudatosabban teszik ezt, és kifejezetten komolyak a szándékaik.

Illusztráció Forrás: Dreamstime

Számottevő kereslet elsősorban az energiahatékony ingatlanok iránt tapasztalható, míg a rossz energiafelhasználású ingatlanok iránti igény nagymértékben visszaesett, így ezek csak jelentős, akár 20 százalékos árkedvezménnyel fognak gazdára találni.

Az újépítésű ingatlanok piacán az elmúlt években 20-30 százalékos áremelkedést figyelhettünk meg éves szinten. Ezek az árak várhatóan nem is fognak lejjebb csúszni, mivel nem lesz olcsóbb a kivitelezés és a finanszírozás, sőt további drágulásra lehet számítani. Ennek hatására csökkenni fog a tranzakciók száma, így kevesebb újépítésű lakás kerül a piacra a jövőben. A csökkenő kereslet miatt verseny bontakozhat ki a fejlesztők között, mely leginkább az extra-szolgáltatásoknál mutatkozhat meg a vevők számára.

Az albérletek piacán sem várható áresés: a tavalyi tíz százalékos bérletidíj-emelkedést követően idén is hasonló mértékű drágulásra számíthatunk. Ennek oka, hogy

a vásárlások számának visszaesése a bérleti piacon generál keresletet, így pedig itt tovább emelkednek az árak.

Mindenesetre az idei évben az átlagemberek átlagvásárlásai kerülhetnek előtérbe úgy, hogy ők is tudatosabban mérik fel az anyagi helyzetüket, valamint előbbre sorolják a fenntarthatósági, energiahatékonysági szempontokat.