Soha nem volt még ilyen a svájci központi bank 116 éves történetében

új 1000-es svájci frank
An image of the new 1000 Swiss francs note shown during a press conference on March 5, 2019 in Zurich. - The banknote is currently the most valuable banknote in the world. (Photo by Michele LIMINA / AFP)
Vágólapra másolva!
A Svájci Nemzeti Bank a hét elején 132 milliárd svájci frank veszteségről jelentett a 2022-es pénzügyi évre. Ez történelmi szám, ugyanis az intézmény 116 éves története során még soha nem produkált ekkora veszteséget.
Vágólapra másolva!

Soha nem látott veszteségről számolt be a 2022-es pénzügyi évre a Svájci Nemzeti Bank. A hétfőn közölt előzetes adatok szerint

a Svájci Nemzeti Bank (SNB) 132 milliárd svájci frankos (több mint 53 ezer milliárd forint) veszteséget ért el, ami a legnagyobb szám az intézmény 116 éves történetében

– írja a CNBC.

Összevetésképpen, a most közölt veszteség Svájc várható GDP-jének mintegy 18 százalékát teszi ki. Az előző rekordveszteség 2015-ben volt, mindössze 23 milliárd frankkal. A bank 2021-ben még 26 milliárd frankos nyereségről számolt be.

Története legnagyobb veszteségét érte el 2022-ben a svájci központi bank Forrás: Shutterstock

A hatalmas veszteség oka szinte teljes egészében a jegybank devizapozícióiból adódik. A frank ugyanis jelentősen erősödött az elmúlt hónapokban, miután

a befektetők világszerte igyekeztek hagyományosan biztonságos eszközöket (például svájci frankot) vásárolni.

Ezt támasztja alá, hogy a frank tavaly június óta 1 euró feletti árfolyamon mozog, amire korábban csak rövid ideig, még 2015-ben volt példa.

Noha az SNB-t tavaly a széleskörű piaci visszaesések miatt a részvény- és kötvényállományainak veszteségei is sújtották, az aranyállományon a jegybank 400 millió frankot keresett.