Napok alatt végeztek apokaliptikus pusztítást a patkányhordák

patkány
Patkányok - a higiénia hiánya gyakran vezetett a történelemben megbetegedésekhez
Vágólapra másolva!
Ausztráliai gazdálkodók sokasága ment tönkre, miután rágcsálók milliói pusztítottak az észak-queenslandi cukornádtermésben. A sohanem látott patkányinvázió pár napon belül szinte a teljes termést eltüntette.
Vágólapra másolva!

A helyiek elmondása szerint a patkányok számát általában a nedves évszak tartja kordában, de a mostani, szokatlanul száraz időjárás elősegítette gyors szaporodásukat.

Egyetlen patkánynak évente akár 460 utódja is lehet, ami lehetővé teszi a populáció gyors növekedését.

Az alábbi képen egy patkányok által lecsupaszított, helyi cukornádültetvény látható:

A herlyiek azt várták, hogy 2023 az egyik legjobb év lesz a cukornádgazdálkodók számára, de a kiváló termést most az éhes patkányrajok fogyasztják el.

Queensland északi részén a termés már tönkrement, a patkányinvázió pedig azóta már széles körben terjed a Herbert folyó völgyében és Townsville közelében is.

Lawrence Di Bella, egy helyi gazdálkodó úgy nyilatkozott, hogy:

A mezőkön mindenhol lehet látni az állatokat, azonban a farmerek nem szívesen alkalmazzák a csalizást a kártevők számának visszaszorítására, mert a csalival potenciálisan kiirthatják az őshonos fajokat is.

Ausztrália keleti partjain 2021-ben is előfordult, hogy rágcsálók tomboltak a termésben. Akkor egérinvázió pusztított. Hónapokon át több tízmillió egér lepte el a Brisbane és Melbourne közötti mezőgazdasági területet, és az állatok amellett, hogy megtizedelték a terményt és az élelmiszertároló egységek készleteit, megszállták az otthonokat, iskolákat, sőt még a kórházakat is.

A cikk kiemelt képe illusztráció.