Egyesek szerint nem kidobni, hanem megenni kellene a karácsonyfákat

karácsony, karácsonyfa, égősor, dekoráció
Vágólapra másolva!
Néhány világhírű szakács szerint az embereknek fel kellene hagyniuk a karácsonyfák kidobálásával az ünnepi szezon végén, hiszen nagyjából az egészüket meg lehetne enni, vagy felhasználni a ház körül, számolt be róla a Mirror.
Vágólapra másolva!

Sok ünneplő ember számára nehéz lenne elképzelni a karácsonyt feldíszített örökzöld nélkül. A becslések szerint karácsony előtt csak az Egyesült Államokban kb. 25-30 millió fenyőfát adnak el. Tény, hogy ez hatalmas környezetterhelést jelent, amelyet azonban egy kis kreativitással könnyedén csökkenthetünk.

Az ünnepek elteltével ugyanis a karácsonyfát többféleképpen is újrahasznosíthatjuk. Használható talajtakarónak, de akár ízletes ételeket is készíthetünk belőle. A fenyőfélék legtöbbje ugyanis ehető, természetesen csak abban az esetben, ha fa friss és bio.

Karácsonyfa Forrás: Shutterstock

René Redzepi, a három Michelin-csillagos koppenhágai Noma étterem séfje elmondta, hogy már 20 éve használ fenyőtűt a főzéshez. A tűk úgy használhatók az ízesítéshez, akár a rozmaring vagy a babérlevél, emellett pedig a zöldségek, illetve a tojás savanyítására is kiválóak.

A Michelin-csillagos londoni Ritz étterem séfje, John Williams, szívesen használja fel a karácsonyfa tűit az édes finomságokhoz, például szirupot és omlós sütiket is készít belőlük.

Julia Georgallis, brit pék és séf a "How to eat your Christmas tree", azaz a "Hogyan edd meg a karácsonyfádat" című könyvében pedig több mint 30 receptet kínál a különleges fenyőcsemegékre vágyóknak, a halételeken át a lucfenyős fagylaltig.

Érdekesség, hogy a tűlevélben hatszor több C-vitamin van, mint a citromban vagy narancsban, az erdei fenyő fiatal ágaiból pedig akár gyógyfürdőt is készíthetünk, ami rendkívül hatásos lehet az ízületi és izomfájdalom kezelésére, a köszvény, a reumás panaszok enyhítésére, ezen kívül pedig nyugtató hatása is van.

Egyébiránt már a karácsonyfa-állítás szokásának elterjedése előtt is vittek télen fenyőgallyakat az emberek otthonaikba, amelyek a levegő tisztítását és illatosítását szolgálták.

A fenyő illóolajának ugyanis erőteljes fertőtlenítő hatása van.

Saját magunk is készíthetünk légtisztító permetet, ha a tűlevelek alkoholos kivonatát vízzel hígítjuk, és ezt egy szórófejes flakonba töltjük, majd befújjuk vele a szobát.

A tűleveleknek, bár nincs ismert mellékhatása, arra azonban mindenképpen ügyeljünk, hogy kizárólag a vegyszermentes és az ehető fenyőfajtákat használjuk fel.