Minden várakozást felülmúltak a magyarországi turizmus 2022. évi eredményei

Vágólapra másolva!
2022-ben 14,2 millió vendég közel 40 millió vendégéjszakát töltött a magyarországi szálláshelyeken, csaknem negyven százalékkal többet, mint 2021-ben és csak egy hajszállal elmaradva a magyar turizmus minden idők legsikeresebb évének számító 2019-es esztendő eredményétől. Magyarország több térsége viszont rekordot döntött, és túl is szárnyalta a 2019-es év vendégforgalmát. 2021-hez képest pedig másfélszeresére bővültek a szálláshelyi bevételek. Tavaly szinte teljesen visszaépült, és sikeres évet zárt a turizmus Magyarországon, és idén akár a 2019. évi rekord beállítása sem elképzelhetetlen. Mindez nem utolsó sorban a kormány ágazatot támogató intézkedéseinek is betudható – emelte ki évértékelő sajtótájékoztatóján a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) igazgatósági elnöke.
Vágólapra másolva!

Guller Zoltán kiemelte:

az év egészében a turizmus teljesítménye országos szinten a vendégéjszakákban még nem vitte át, de már súrolta a 2019-es álomhatárt.

Magyarország több térsége viszont már 2022-ben túlszárnyalta a rekordév vendégforgalmát. Tokaj és Nyíregyháza turisztikai térségben például 30 százalékkal, Gyula és térségében 8 százalékkal, Pécs-Villány térségében 6 százalékkal, Budapest környéke térségében 5 százalékkal sikerült felülmúlni a 2019-es eredményeket. Az első számú belföldi úticélunknak számító Balatonnál is 1 százalékkal a 2019-es érték felett alakult az összesített vendégéjszakák száma.

Guller Zoltán sajtótájékoztatón értékelte 2022 magyarországi turisztikai adatait Forrás: MTÜ

A magyar vendégek elsősorban vidéken élénkítik a vendégforgalmat, így a vendégéjszakák 57 százalékát a hazai utazók adták. Ugyanakkor a nemzetközi turizmus is felzárkózott. Egyes küldőországokból többszörösére nőtt a forgalom 2021-hez képest. A legfontosabb küldőpiacok közül az Egyesült Királyságból közel négy és félszer (+347 százalék), az Egyesült Államokból is közel négyszer (+277 százalék) annyi volt a vendégéjszakák száma, mint 2021-ben. Lengyelországból (+130 százalék) és Spanyolországból (+142 százalék) is több mint duplájára nőtt ez az érték.

Tavaly a legidősebb külföldi vendég 102 éves volt

Az egyedülállóan gazdag és rétegzetten rendelkezésre álló hazai turisztikai adatok alapján például ismerhető az is, hogy ki volt tavaly Magyarországon a legidősebb külföldi vendég - ismertette Guller Zoltán. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai alapján 2022-ben a legidősebb, Magyarországra látogató külföldi vendég az Egyesült Államokból érkezett, a férfi 102 éves volt.

Az ágazat sikerei a bevételekben is megmutatkoztak.

A szálláshelyek tavalyi, 668 milliárd forintos összes bevétele az átlagos inflációt is figyelembe véve 583,4 milliárd forintnak felel meg.

Ez 2021-hez képest reálértéken 52 százalékos bővülést jelent. A NAV online-kassza adatai alapján 2022-ben a vendéglátás árbevétele 1490 milliárd forintot tett ki. Ez reálértéken is 24 százalékkal haladja meg a 2021-es adatokat.

Az év egészét összegezve az MTÜ elnöke hangsúlyozta: a szomszédunkban zajló fegyveres konfliktus, a szankciók miatt fellépő energiaválság és infláció környezetében

különösen értékesek a turizmus minden várakozást felülmúló 2022. évi eredményei. Mindez nem utolsó sorban a kormány ágazatot támogató intézkedéseinek is köszönhető.

A SZÉP Kártya pedig továbbra is erős motorja a turizmusnak. 2022-ben a kártyabirtokosok 385,2 milliárd forintot költöttek a SZÉP Kártyákról, 5 százalékka többet, mint 2021-ben, és a dupláját (+102 százalék) a 2019. évinek.

A pihenőkártyákon jelenleg is több mint 105 milliárd forint áll rendelkezésre, az alszámlák év eleji összevonásával pedig könnyebbé vált ennek elköltése is.

Mindez szintén jelentős növekedési tartalékot, több vendéget jelent a turizmus számára.

– mondta Guller Zoltán a turizmus magyar gazdaságban betöltött szerepét hangsúlyozva. A turizmus emellett az egyik legfontosabb gazdasági indikátor, értékmérő. Ha jól megy, jó a teljesítménye, akkor jelzi, hogy minden más is rendben van.

Nemzetközi kitekintés

Guller Zoltán a tájékoztatón kitért a nemzetközi turisztikai adatokra is. Az ENSZ szakosított szervezetének (WTO) adatai alapján 2022-ben a turizmus globális teljesítménye elérte a járvány előtti szint 63 százalékát. Ez 907 millió turistát jelentett a nemzetközi színtéren. Ezen a globális mutatón belül ugyanakkor komoly régiós eltérések figyelhetők meg a helyreállás tekintetében. Európa és Közel-Kelet vezeti a helyreállást, előbbi 80 százalékos, utóbbi 83 százalékos teljesítményt mutatott fel tavaly a világjárvány előtti évhez mérten. Az USA ezeknél némileg mérsékeltebben, 65 százalékon teljesített, míg a Távol-Kelet teljesítménye maradt el a leginkább a 2019-es szinttől: 23 százalékon állt tavaly, ami főként a Kínában nem sokkal ezelőttig fennállt szigorú járványügyi intézkedéseknek köszönhető.

Guller Zoltán a 2022-es magyarországi turisztikai adatok ismertetése kapcsán elmondta: a hazai adatok közlése azért példaértékű ebben a formában, mert – eltérően az ENSZ-jelentésben közölt adatoktól, melyek az országok statisztikai önbevallásán alapulnak – online módon rendelkezésre álló, lényegében valós idejű adatsorokból származnak. Ez valószínűleg világviszonylatban is egyedülálló, ami a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központnak (NTAK) köszönhető. Ebben jelenleg mintegy 49 ezer szálláshely foglalási adatai érhetők el online, és elérhető továbbá 14 ezer, már regisztrált vendéglátóhely és attrakció adatai, napi szintű, pontos számok.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgálató Központ (NTAK) előfoglalásai alapján ígéretesnek ígérkezik 2023 is. A már eddig eltöltött 1,5 millió januári vendégéjszakával, illetve a további közel 200 ezer vendégéjszaka foglalással együtt a januári összesített forgalom várhatóan 1,7 millió értéken alakul. Ezzel a 2021 januárjában regisztrált értéknél az év első hónapjában 100 ezer vendégéjszakával több várható. Februárra már eddig 1,1 millió vendégéjszaka-foglalás érkezett, ez 11 százalékkal nőtt az egy héttel ezelőtti adathoz képest. Márciusra pedig 780 ezer vendégéjszaka-foglalás látszik az NTAK-ban, amely szintén 8 százalékkal több, mint egy héttel korábban.

Kormányzati intézkedéscsomag segíti a turisztikai ágazatot

A 2022. november 21-én megjelentek szerint egy 6 pontból álló, 30 milliárd forintos turisztikai mentőcsomagot fogadott el a kormány az MTÜ javaslatai alapján, melynek köszönhetően jelentős segítséget kaptak a turisztikai vállalkozások terheik csökkentésében, gazdasági helyzetük javításában. Az intézkedések közel 100 ezer kis- és középvállalkozó működését támogatják. A kormányzati segítségnyújtás leggyorsabb és leghatékonyabb módja a bevétel utáni 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulás megfizetésének 2022. október 1. és 2023. március 31. közötti felfüggesztése. További könnyítést jelent, hogy az ágazatban dolgozóknak legfeljebb 24 havi munkaidőkeret rendelhető el. A Széchenyi Pihenő Kártya alszámláinak megszüntetésére javaslat készült, az elmúlt év végén megjelent kormányrendelet értemében január 9-től meg is történt ezek egyesítése. A vendéglátó üzletek és a turisztikai attrakciók adatszolgáltatási kötelezettsége az NTAK felé 2023. július 1-re módosult. A szálláshely-szolgáltatók továbbra is mentesülnek a 14 év alattiak okmányának beolvasási kötelezettsége alól. A magánszálláshelyek és egyéb szálláshelyek esetében pedig az első szálláshely-minősítés regisztrációjának határideje egy évvel, 2024. január 1-re kitolódott.

Realista becslések alapján idén a magyar turizmus meghaladja a 40 millió vendégéjszakát (40,8 millió), és akár a 2019. évi rekord beállítása sem elképzelhetetlen.

A tavalyi évhez hasonlóan elsősorban a külföldi és budapesti eredmények erősödésére, valamint a belföldi vendégek és a vidéki vendégéjszakák számának 2022-vel megegyező értékére számít az MTÜ.