Korfelismerő rendszert tesztelnek a nagy brit élelmiszerláncok

Korfelismerő rendszert teszteltek a Tesconál, teszt, Yoti, 2023
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Királyságban egy próbaüzemmódban futó arcfelismerő technológiával működő rendszer könnyíti az életkor megállapítását, számolt be róla a Store Insider.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt évben számos nagy üzletlánc - többek között az Asda, a Morrisons, a Tesco és a Co-op - tesztelte a Yoti önkiszolgáló kasszákhoz kapcsolódó digitális korfelismerő rendszerét a brit Belügyminisztérium által koordinált rendszerben.

A próbaüzemmód során a felhasználók két lehetőség közül választhattak:

  • Arcfelismerő technológia: Az alkoholt vásárlóknak a kasszán elhelyezett kamerába kellett nézniük, ami egy életkort becsülő technológia segítségével meghatározta, hogy jogosultak-e már alkoholt fogyasztani. Ez az eljárás segíti a titoktartást, hiszen nem szükséges személyes dokumentumokat bemutatni és a készített kép azonnal törlődik. Ha a rendszer úgy érzékelte, hogy az illető nem töltötte be az adott életkort, akkor más módon kellett ezt bizonyítania.
  • Digitális személyi igazolvány alkalmazás: A vásárlók egy ingyen letölthető alkalmazást is használhattak, ami egy QR kód beszkennelésével működött.

Ezek mellett természetesen a hagyományos módszer, a személyi igazolvány bemutatása is életben maradt.

Az eredmények azt mutatják, hogy az eljárás elnyerte mind a tesztelésben résztvevő üzletek, mind a vásárlók tetszését. A brit Belügyminisztérium ezért jelenleg a tesztelés során kapott adatok és következtetések értékelésén dolgozik. Ennek az eredménye meghatározó lesz abban, hogy a digitális korfelismerő rendszert alkalmazni fogják-e a korhatárral ellátott termékek eladásakor.

A cikk kiemelt képe illusztráció.