Elkerülné a népességfogyást Kína

Kína háromgyermekes politikája növeli a játék- és pelenkagyártók részvényeit, Kína, üzlet, gyerek
(201215) -- SHIJIAZHUANG, Dec. 15, 2020 (Xinhua) -- An employee (L) introduces products to clients in Quzhou County, Handan City of north China's Hebei Province, Dec. 15, 2020. Manufacturing of baby strollers and tricycles found its way into Quzhou County in 1970s, and is now a pillar and specialty business with over 1,800 local companies involved in. (Xinhua/Zhu Xudong) (Photo by Zhu Xudong / XINHUA / Xinhua via AFP)
Vágólapra másolva!
Miután már a harmadik gyereket is engedélyezték Kínában, egyre több nagyváros külön juttatásokkal is ösztönzi a születéseket. Miután országosan már éve óta csökken a születések száma, hat évtized után maga a kínai népesség is fogyásnak indulhat.
Vágólapra másolva!

Különféle módokon igyekeznek ösztönözni a gyermekvállalást a kínai megapoliszok. A Világgazdaság összeállítása szerint a 17 milliós nagyvárosban, Sencsenben például az első gyerek születése után évi mintegy 412 ezer forintnak megfelelő jüant kap a család a gyerek hároméves koráig. Az összeg a második gyermek után már évi 605 ezer, a harmadik után évi több mint egymillió forintnak megfelelő jüan pénzbeli juttatást jelent.

A 9,2 millió lakosú Csinanban a második és a harmadik gyermek után azok hároméves koráig havi 600 jüan (33 ezer forint) támogatást kapnak az anyák. Utóbbiak emellett gyermekenként 158 nap szülési szabadságra lesznek jogosultak, míg az apák 15 napot kapnak. Hasonló rendszerről döntött a 4 milliós Jicsang is: ott a két vagy több gyermeket nevelő családok havonta 500 jüan (27 500 forint) gyermekgondozási támogatást kapnak.

A felsorolt nagyvárosok előtt a 7,5 milliós népességű Pancsehua példája áll, ahol elsőként vezettek be helyi családtámogatást – ez havi 500 jüant jelent a családoknak a második és a harmadik gyermekek után. A város alpolgármestere az első eredményekről is beszámolt: e szerint 1,62 százalékkal nőtt az előző évhez viszonyítva a születések száma. Sőt a családba érkező harmadik gyermekek száma 168,4 százalékkal (!) ugrott meg a nagyvárosban. Ez a tisztviselő szerint a háromgyermekes politika 2021. májusi országos bevezetésének és Pancsehua külön támogatási rendszerének köszönhető.

Az egyre nagyvonalúbb intézkedések nem véletlenek: Kínában hat évtized után először regisztrálhatnak népességcsökkentést. Az 1979-ben életbe léptetett egykepolitikát Peking ugyan már 2016-ban eltörölte hivatalosan is, de az említett harmadik babához való hozzájárulást csak tavalyelőtt vezették be. Mindez még nagyon kevésnek bizonyult a trendfordulóhoz, hiszen már hosszú évek óta folyamatosan csökken a születések és a házasságkötések száma. A demográfiai problémák súlyos gazdasági bajokat is okozhatnak, amit Peking többek között a robotizáció felgyorsításával igyekszik kiküszöbölni. Az ENSZ előrejelzése szerint 2030 után jelentősen csökken a 20–64 éves munkaképes korosztály létszáma.