Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Van egy ország, ahol egyre népszerűbbek a fürdő nélküli lakások

Japán fürdőházak a szentók napjainkban, Japán, fürdő, közösségi, hagyomány, kultúra
This picture taken on July 6, 2022 shows renovation activist and co-director of the organisation Sento & Neighborhood Sam Holden (R) with his friends Ruyzo Tsutsui (L) and Shingo Umehara as they take a bath at the Inariyu, which is a "sento" or public bath, in the Takinogawa area of Tokyo. - Once ubiquitous in crowded urban areas, sento or traditional public baths are closing fast -- but some have been given a new lease on life through renovations, while others are reinventing themselves as trendy hangouts or using data analysis to revive business. (Photo by Philip FONG / AFP) / TO GO WITH AFP STORY JAPAN-LIFESTYLE-CULTURE-BUSINESS-SENTO,FEATURE BY KATIE FORSTER AND ATSIH PATEL
Vágólapra másolva!
Egyre népszerűbbek Japánban a fürdőkád vagy zuhanyzó nélküli lakások. A fiatal bérlők ugyanis inkább nyilvános fürdőkben mosakodnak, amivel nemcsak spórolnak, de a szociális kapcsolataikat is erősítik.
Vágólapra másolva!

Különös trend hódít Japánban, a fiatal lakásbérlők körében. Egyre népszerűbbek ugyanis azok a lakások, melyekben se fürdőkád, se zuhanyzó nincs beépítve. Ezek az ingatlanok az 1950 és 1970 között elterjedt japán lakásokra emlékeztetnek, a háttérben pedig az áll, hogy egyre több fiatal mosakszik nyilvános fürdőkben, edzőtermekben és más létesítményekben – írja a Nikkei Asia.

Sok olyan japán fiatal van, aki magáénak vallja a minimalista életstílust, viszont igényli a társas kapcsolatokat.

Így a spórolás mellett a szociális kapcsolatok javítása is indokolja a fürdő nélküli lakások elterjedését.

A megoldás elsősorban azok körében vonzó, akik kifejezetten mozgalmas életet élnek. Vagyis kevés időt töltenek otthon, tehát még a fürdést sem otthon tervezik.

Egy 27 éves fiatal, aki egy tokiói építészeti cégnél dolgozik, elmondta, a fürdő nélküli lakása nemcsak azért praktikus, mert olcsó (havi 40 ezer jen), hanem azért is, mert a szomszédjában két nyilvános fürdőhely is található. Hangsúlyozta, a nyilvános fürdőhelyek látogatása segít neki kikapcsolódni, illetve átváltani a munka és a magánélet között. Hozzátette, így legalább a fürdőszoba takarításával sem kell bajlódnia a kis lakásában.

Egyre több japán fiatal választja a nyilvános fürdőket otthoni fürdés helyett Forrás: AFP/Philip Fong

Japánban egyébként egy időben elterjedtek voltak a fürdő nélküli lakások, vagyis nem teljesen új jelenségről van szó a szigetországban.

A második világháború utáni gazdasági fellendülés során azonban széles körben elterjedt a gázszolgáltatás, így visszaszorultak a fürdő nélküli otthonok.

A mostani trend viszont olyan erős, hogy van ingatlaniroda, amely kimondottan a fürdő nélküli ingatlanok piaci listázására szakosodott. A Tokyo Sento Fudosan nevű vállalat szerint folyamatosan kapják a megkereséseket, elsősorban a 20-as és 30-as éveikben járó fiatalok részéről. Hozzátették, a megkeresések mintegy 60 százaléka férfiaktól érkezik.

Fontos hangsúlyozni, hogy a lakók minimalista életformája itt nem egyenlő az igénytelenséggel. Az említett ingatlaniroda is kiemelte, hogy

a potenciális bérlők számára kiemelt fontosságú, hogy milyen közelségben érhetők el nyilvános fürdők.

A fentiek mellett Oszakában egy fürdőház döntött úgy, hogy népszerűsíteni kezdi a fürdő nélküli ingatlanokat, mégpedig turisták számára. A Showa Yu fürdőház felújított egy közeli sorházat, melynek lakásaiban nincsenek fürdők, viszont a vendégek ingyen használhatják a nyilvános fürdőházat.

Cikkünk kiemelt képén egy nyilvános fürdőház belső tere.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről