Bepereltek egy csokoládégyártót az USA-ban, mert túl sok fém van a termékeiben

Citing Rising Cost Of Ingredients, Hershey's Raises Prices 8 Percent GettyImageRank2 Bar Business FINANCE Retail HORIZONTAL CHOCOLATE USA Illinois Chicago - Illinois For Sale MERCHANDISING Hershey ECONOMY
CHICAGO, IL - JULY 16: Hershey's chocolate bars are offered for sale on July 16, 2014 in Chicago, Illinois. Hershey Co., the No.1 candy producer in the U.S., is raising the price of its chocolate by 8 percent due to the rising cost of cocoa. This is the company's fist price increase in three years. Scott Olson/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Beperelték az Egyesült Államokban a Hershey csokoládégyártót, mivel az állítólag megtévesztette a fogyasztókat. A felperes szerint ugyanis a cég egyes termékeiben túl sok káros fém található.
Vágólapra másolva!

Beperelték az Egyesült Államokban a Hershey csokoládégyártót, mivel a vád szerint a cég megtévesztette a fogyasztóit. A vállalat egyes termékeiben ugyanis túl sok káros fém található, amiről a felperes szerint nem tájékoztatta megfelelően a vásárlókat – írja a BBC.

A Christopher Lazzaro által indított per szerint a Hershey nem közölte három tábla étcsokoládéjában az ólom és a kadmium mennyiségét.

A férfi azt állítja, hogy nem vásárolta volna meg a termékeket, ha a tud a bennük található fémekről.

A per a Consumer Reports amerikai magazin közelmúltbeli megállapításain alapszik. A szerzők 28 tábla étcsokoládé ólom- és kadmiumtartalmát vizsgálták. A magazin azt állította, hogy ezek közül 23, köztük a Hershey, a Godiva és a Lindt csokoládéi „viszonylag nagyobb mennyiségben" tartalmaznak fémeket.

Káros fémtartalom miatt perlik a Hershey csokoládégyártót az USA-ban (a kép illusztráció) Forrás: AFP/2014 Getty Images/Scott Olson

A lap közölte, a 23 érintett tábla esetében

napi egy uncia (28 gramm) elfogyasztása egy felnőtt számára már olyan szintet jelent, amely a közegészségügyi hatóságok szerint káros lehet.

Kiemelték, a Hershey's Special Dark nevű szelet és a Lily's 70 százalékos szelet esetében volt különösen magas az ólomtartalom, a Liliy's 85 százalékos szelete esetében pedig a kadmiumtartalom volt különösen magas. A Hershey egyébként tavaly júniusban vásárolta fel az alacsony cukortartalmú édességeket gyártó Lily's-t.

A BBC-nek nyilatkozó táplálkozási szakértő hangsúlyozta,

bármilyen élelmiszer tartalmazhat nehézfémeket, ha a fémek nagy koncentrációban vannak jelen a talajban.

Lazarro a perben legalább 5 millió dolláros kártérítést követel a Hershey-től.

Címlapi képünk illusztráció!