Erre számíthat akkor, ha nagyobb vidéki városban vásárolna lakást

family home house key hand apartment mortgage residential maison kids lawn life lifestyle loan man modern new outdoors owner ownership people person portrait property purchase real estate group happiness happy housing insurance holding realtor realty rent
CSOK családiház építés
Vágólapra másolva!
Míg az elmúlt év első háromnegyedévében jelentős áremelkedést mért az Otthon Centrum a megyei jogú városok ingatlanpiacán, addig a drágulás üteme az utolsó negyedévre és az év végére jócskán lelassult. Ugyanakkor néhány nagyobb városban továbbra is emelkednek az árak. Győr és Debrecen is ebbe a kategóriába tartozik, míg a kisebb városokban már árcsökkenés is megfigyelhető - derül az Otthon Centrum összegzéséből.
Vágólapra másolva!

„A megyei jogú városokban a tavalyi átlagos négyzetméterárak mindenütt meghaladták az előző évi átlagot" – összegezte az elmúlt év ingatlanpiaci folyamatait Soóki-Tóth Gábor. Az Otthon Centrum elemzési vezetője kiemelte: a használt házak esetében 18,5 százalékkal, az új építésű lakások esetében 27 százalékkal, a panellakások esetében 31 százalékkal, míg a téglalakások esetében 33,5 százalékkal voltak magasabbak a négyzetméterárak 2022-ben, mint 2021-ben.

Ugyanakkor az év második felében a fővároshoz hasonlóan vidéken is trendforduló zajlott le.

Ezt jeleztek az Otthon Centrum közvetítésével értékesített ingatlanok statisztikái. 2022 utolsó negyedévében mindhárom használt lakás szegmensben alacsonyabb négyzetméterárakat mértek, mint a III. negyedévben.

Amíg a panellakások ára átlagosan 2 százalékkal lett kedvezőbb, addig a téglalakások átlagosan 8, a kertes házak négyzetméterára pedig átlag 10 százalékkal mérséklődött a IV. negyedévre az előző negyedévhez képest.

A panellakásokért a megyei jogú városokban átlagosan 510 ezer forintot fizettek négyzetméterenként a 2022 IV. negyedévben. A legdrágább város továbbra is Debrecen 651 ezer forintos átlagértékkel, amelyet Székesfehérvár 600 ezer, Győr és Sopron 590 ezer forinttal követett. A további nagyvárosokban jellemzően 500 ezer forint körül alakult a fajlagos ár átlaga, míg a kisebb városok többségében 300-400 ezer forint között maradt a négyzetméterár.

Illusztráció Forrás: 123rf

A szakember szerint a negyedik negyedévben 2 százalékkal csökkentek a négyzetméterárak, e mögött azért vannak különbségek. A legtöbb városban nem történt érdemi változás, de a nagyobb városokban 1-5 százalékos emelkedés is megfigyelhető volt, míg a kisebbekben ugyanilyen mértékű csökkenés. Míg Debrecenben 2,5 százalékkal, Győrben 5 százalékkal emelkedett a fajlagos ár, eközben Szekszárdon ugyanennyivel csökkent.

„A legalacsonyabb négyzetméterár a használt házak piacán alakult ki a negyedik negyedévben" – mondta Soóki-Tóth Gábor.

A házak tekintetében legdrágább város Érd 650 ezer forinttal, míg Debrecen átlag 500 ezer forintos négyzetméterárral a második.

A kisebb városokban 200-300 ezer forint között alakult a négyzetméterár, például Zalaegerszegen 282 ezer forintot, Szekszárdon 222 ezer forintot kellett fizetni a családi házak egy négyzetméteréért.