Roncstelepről, szinte fillérekért vette meg a világ legnagyobb luxushajóját a Disney

hajóépítő, hajóépítés, gyár, német, németország, wismar, óceánjáró, cruise, óriási, csőd, gazdasági
The 342m long and almost finished cruise ship “Global Dream“ is pictured in the main assembly hall of the shipbuilder „MV Werften“ in Wismar, on Januar 26, 2022. - One of the world's largest cruise ships sits, unfinished, in a wind-swept dock in Wismar on Germany's Baltic coast after the its makers filed for bankruptcy in January. (Photo by Gregor Fischer / AFP) / TO GO WITH AFP STORY BY Florian CAZERES
Vágólapra másolva!
Gazdára talált a megépítése után rögtön egy roncstelepre kerülő Global Dream nevű hatalmas tengerjáró luxushajó. A vásárló nem más, mint a szórakoztatóipar egyik vezető vállalata, a Walt Disney - írja a Daily Star. 
Vágólapra másolva!

Habár a becsült értéke mintegy 1 milliárd font, a roncstelepről megmentett óriáscirkálót az új tulajdonosa megdöbbentően alacsony áron vásárolta meg.

A ma még “Global Dream“ névre hallgató óriási sétahajó Forrás: AFP/Gregor Fischer

Ahogy erről az Origo is beszámolt, a Global Dream, a világ legnagyobb tengerjáró hajója már az első útja előtt a roncstelepre került, a korábbi tulajdonosa, a német-hongkongi hajóépítő vállalat, az MV Werften ugyanis csődöt jelentett. Testvérhajójával, a Global Dream II-vel együtt az a sors várt volna rá is, hogy motorját alkatrészként, az alsó hajótestét pedig ócskavasként értékesítik.

Mint most kiderült, az óriáshajót nevetségesen alacsony áron,

mindössze 40 millió fontért vette meg a Disney,

amely így a vállalat sétahajóihoz csatlakozhat hamarosan. Az ügylet során a Disney állítólag nem kért semmiféle garanciát, és a még szükséges javítási és építési munkálatokat is saját költségén végezteti.

A Global Dream-et teljesen újrafestik, szerepelni fog rajta a vállalat szinte védjeggyé vált világhírű Mickey egér figurája is. A hajó motorjait is lecserélik, így üzemanyagként metanolt fog használni, és ezzel az elsők között lesz a körutazási iparágban, amely dízel helyett "zöld metanollal" szeli majd a tengereket.

A Disney Cruise Line egyik hajója:

Josh D'Amaro, a Disney Parks, Experiences and Products elnöke a Global Dream vétele kapcsán így nyilatkozott: "A sétahajóink egyedülálló lehetőséget biztosítanak számunkra, hogy a Disney-féle varázslatot minél több rajongónkhoz eljuttathassuk."

A hajó egyébként új nevet is kap majd, bizonyos funkcióit pedig a Walt Disney Imagineers világhírű szakértelme alapján újraalkotják.

Az új hajó az Egyesült Államokon kívül működik majd, átfogó szolgáltatásokat kínáló élményhajóként. Az építésén az utolsó simításokat egyébként a németországi Wismarban található egykori MV Werften hajógyárban végzik majd. Az első útjára a foglalások jövőre indulnak.