Jön a digitális változat a világ egyik legfontosabb valutájából?

brit pénzérme
British one pound sterling coins are arranged for a photograph in central London on October 5, 2017. The British pound was under pressure on October 5, 2017, falling against the euro and the dollar, due to renewed political uncertainty in the United Kingdom after Prime Minister Theresa May's speech at the Conservative Party annual conference. / AFP PHOTO / Daniel SORABJI
Vágólapra másolva!
A brit kormány vizsgálja a digitális font bevezetésének lehetőségét, közölte a parlamenti képviselőkkel a Pénzügyminisztérium gazdasági államtitkára.
Vágólapra másolva!

A brit kormány a következő hetekben nyilvános konzultációt indít a digitális font bevezetésének kérdéséről – közölte Andrew Griffith, a szigetország Pénzügyminisztériumának gazdasági államtitkára. Hozzátette,

a brit kormány abban is elkötelezett, hogy a kriptovaluták globális központjává tegye az országot

– írja a BBC.

A brit Parlament jelenleg is tárgyalja a pénzügyi szolgáltatásokról és piacokról szóló törvényjavaslatot. A kormány pedig azt szeretné, ha ennek keretében megszületnének a jogszabályi feltételek a hagyományos pénzügyi eszközökhöz (pl. nemzeti valuták vagy arany) kötött digitális fizetőeszközök nagykereskedelmi, fizetési célú használatához.

A kormány mindemellett szeretne átfogó és átlátható szabályokat alkotni a kriptovaluták piacán. Ennek eredményeként pedig a terv az, hogy a szigetország a kriptovaluták világpiacának egyik központja legyen.

Az állami digitális valuták ötlete közben egyre népszerűbb a világon.

Ezek lényege, hogy a kriptovalutáktól eltérően az állam bocsátja ki őket, azaz továbbra is centralizáltan működtetett fizetőeszközök, szemben a kriptopénzekkel, melyeket sok elemző egyébként nem is tekint valódi pénznek. A digitális font is a hagyományos készpénz és a bankbetétek mellett működne.

A központi bankok világszerte fejlesztik a saját digitális valutáikat.

Ebben jelenleg Kína jár az élen, ahol több nagyvárosban is hosszú ideje tesztelik élesben a digitális jüant.

Az Európai Központi Bank pedig 2021 júliusában tette meg az első lépést a digitális euró felé, elindítva egy 24 hónapos vizsgálati fázist, melyet egy hároméves bevezetési időszak követhet.