25 éven át üldözték minden idők legravaszabb tolvaját, most elfogták

economy Horizontal
kína
jüan
50 jüanos bankjegyeket számol egy kínai banki alkalmazott.
Vágólapra másolva!
Egy kínai banki alkalmazott 1997-ben felfedezett egy biztonsági rést az ország egyik legnagyobb bankjának rendszerében. A nő ezt kihasználva rengeteg pénzt lopott el, majd eltűnt, és egy másik tartományban új életet kezdett. Ott új családot, és sikeressé tett vállalkozást alapított. Mindennek 25 éve. Az ügy aktualitását az adja, hogy most, negyed évszázad után a hatóságok elfogták a tolvajt. Meghökkentő történet következik!
Vágólapra másolva!

Két és fél évtizeden keresztül próbáltak a kínai hatóságok pontot tenni egy akciókrimibe illő banki csalás ügyére. Az elképesztő bűntény főszereplője egy délkelet-kínai banki alkalmazott, aki 1997-ben nagyjából 200 millió forintnak megfelelő jüannal távozott az ország egyik legnagyobb pénzintézetéből.

Ezt követően plasztikai műtéteken esett át, faképnél hagyta a férjét, majd egy másik tartományban új életet kezdett.

A nőt 25 évvel később, tavaly decemberben fogták el, és most emeltek vádat ellene – derül ki a Vice összefoglalójából. A hatóságok nem tették közzé a nő fotóját - sem régről, sem a mostani elfogásáról -, és további személyes adatot sem közöltek róla.

Az 1997-ben 26 éves nő, akit a hatóságok Chen Yile álnéven azonosítottak, az ország egyik legnagyobb bankjának (China Construction Bank) bankfiókjában dolgozott, Yueqing városában. Chen Yile rábukkant egy hibára a bank informatikai rendszerében, amely lehetővé tette számára, hogy szabadon átszerkessze a számlákon lévő pénzösszegeket, majd készpénzt vegyen fel.

A 26 éves Chen több millió jent szerkesztett fel a számlájára 1997-ben Forrás: AFP/Imaginechina/Meng Zhongde

Üresedésre várt a mesterterve végrehajtásához

A nő addig várt, amíg nem értesült arról, hogy a bank egy közeli fiókjában, amelyről tudta, hogy hétvégén zárva lesz, munkaerőhiány van. Ekkor önként kérte az áthelyezését. A tervét végül 1997. április 12-én, egy szombati napon valósította meg.

Beosont az üres bankfiókba, és a hibát kihasználva manipulációba kezdve, új számokat vitt fel a bankszámláira. A különböző számlákon végül 5,66 millió jüant „helyezett el" magának.

Chen ezután egy bőrönddel elindult a városba, és különböző bankfiókoknál megállva, összesen 3,98 millió jüant vett fel készpénzben. Később egy plasztikai műtétekkel foglalkozó klinikára is betért, megváltoztatva a külsejét. Az nem világos, pontosan milyen beavatkozásokon esett át.

A bankjegykötegekkel Chen még aznap visszatért a szülei házába, hogy elrejtse a pénz egy részét. Összesen 1,43 millió jüant rejtett el a ház különböző pontjain és a ház melletti ócska vécében. Másnap hajnalban a nő már dél felé utazott a megmaradt készpénzzel, és a szomszédos Fujan tartományban bement egy bankfiókba. Ott 2,1 millió jüant helyezett el a három testvérével közösen nyitott bankszámlán. Három nappal később Chen titokban visszatért a szülei házába, és elárulta a családjának, hova rejtette a készpénzt. Emellett négy takarékkönyvet is hátrahagyott, hogy a családja további pénzösszegeket vehessen fel.

Bár az apja azt tanácsolta neki, hogy adja fel magát a rendőrségnek, a nő inkább továbbállt.

A távozása után az apa fel is jelentette Chent a hatóságoknál, átadva a rendőröknek a betétkönyveket és az elrejtett készpénzt. A rendőrség azonnal nyomozni kezdett Chen után, ám az akkori technikai eszközökkel nem találták meg, a nő egyik napról a másikra teljesen eltűnt.

A nő Guangdong tartományban kezdett új életet Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Stringer

Új személyazonossággal bújt el a tolvaj

Mint azóta ismertté vált, Chen Sanghajba tartott, és ekkor 400 ezer jüan készpénz volt a birtokában. Miután egy közvetítő segítségével új személyi igazolványt szerzett, Chen Jiang néven új személyazonosságot vett fel, és a délnyugat-kínai Guizhou tartományban jelentkezett be – 1700 kilométerre a szülővárosától.

Végső állomása azonban a délkelet-kínai Guangdong tengerparti tartomány volt, ahol új életet kezdett.

A következő 25 évben Chen sikeres vállalkozóvá vált: egy tisztítószerekkel foglalkozó céget alapított.és tett eredményessé. Újraházasodott, miután a csalása után szó nélkül elhagyta a férjét, az új házasságból egy lánya született. Az új családja valószínűleg semmit nem tudott a nő bűnözői múltjáról, egészen addig, amíg decemberben el nem fogták. A csalás mellett megvádolták a személyazonossága illegális megváltoztatása miatt, valamint azért is, mert úgy kötött új házasságot, hogy hivatalosan soha nem vált el a „korábbi" férjétől. Chen minden bűntettét elismerte, és megbánást tanúsított, amikor elfogták.

Yuequing városának ügyészsége közölte,

a nyomozók 25 éven át nem adták fel a nő kézre kerítését.

Hozzátették, más szervekkel együttműködve szisztematikusan kutatták fel a nőt. Azt nem árulták el, pontosan hogyan tették ezt.

Noha Chen története egy akciófilmbe illik, és a közösségi médiában sok kommentelő lenyűgözőnek tartotta, hogy képes volt mindezt véghezvinni,

közben arra is sokan rámutattak, hogy a háttérben egy súlyosabb probléma húzódik meg.

Chen esete ugyanis arra mutat rá, hogy a mai napig lehetnek kiskapuk a kínai bankrendszerben, amelyek lehetővé teszik a hasonló csalásokat.

Több kínai banknál is tapasztaltak biztonsági réseket az elmúlt években Forrás: AFP/Imaginechina/Zhao Liang

Lehet, hogy még mindig hibás a bank rendszere

Máig nem tudni ugyanis, hogy kijavították-e a hibát, melyet Chen 1997-ben kihasznált. Az aggodalmakat tovább növeli, hogy az elmúlt években számos ehhez hasonló esetről számoltak be Kínában. 2014-ben egy hangzhoui bank 42 ügyfele összesen 95 millió jüant veszített, miután egy banki dolgozó elutalta a pénzt a számlájukról.

2020-ban, Henan tartományban, egy nő azt vette észre, hogy az 1 millió jüanos megtakarítása (amelyért egy évtizeden át dolgozott) egyszerűen eltűnt a China Construction Banknál vezetett számlájáról.

Akkor ugyancsak banki dolgozók álltak a csalás mögött, akik ellopták a pénzt, amiből szerencsejátékra és különböző befektetésekre költöttek.

Chen története így most ismét rávilágított, hogy számos olyan kiskapu lehet a kínai bankrendszerben, amely a hétköznapi emberek számára is hatalmas károkat okozhat.