15 millió euró kártérítést fizet a Shell egy éveken át tartó, súlyos olajszennyezés miatt

afrikai olajvezeték illusztráció NIGERIA-OIL-THEFT Horizontal
Children sail past an oil pipeline head near their home at Andoni settlement, Bonny waterways in Rivers State on April 12, 2011. The Joint Task Force comprises different arms of the military seized a barge with large quantity of crude oil and burnt seized wooden boats with oil used by thieves to syphon crude oil from piplines. The military has intensified security in oil rich Niger Delta to forestal vandalisation of oil pipelines my militants ahead of April 16 presidential election. AFP PHOTO / PIUS UTOMI EKPEI (Photo by PIUS UTOMI EKPEI / AFP)
Vágólapra másolva!
Tizenöt millió euró (mintegy 6,1 milliárd forint) kártérítést fizet a Royal Dutch Shell olajcég a nigériai leányvállalata által a Niger folyó deltájában okozott szennyezés károsultjainak - jelentette be a vállalat pénteken.
Vágólapra másolva!

A Dutch News angol nyelvű holland hírportál beszámolója szerint több nigériai közösség, amelynek földjét művelhetetlenné tette a Shell vezetékéből szivárgó olaj 2004 és 2007 között, kap kártérítést.
A hágai fellebbviteli bíróság 2021. január elején hozott ítéletet az ügyben.

Megállapította, hogy egy olajvezeték szivárgása miatt a Niger deltájában szennyezés történt, ezért kártérítés megfizetésére kötelezte a holland vállalatot.

A bíróság azt is kimondta, hogy a Shellnek és nigériai leányvállalatának szivárgásérzékelő rendszert kell felszerelnie a csővezetékre.

A hírportál pénteki beszámolója szerint a Shell eleget tett a fellebbviteli bíróság tavalyi ítéletének, a közösségek kártalanítása mellett elszállította a szennyezett földet és telepítette a szivárgások észlelésére szolgáló rendszert.

A korábbi felvételen gyerekek csónakáznak a Niger folyó deltájának egyik szakaszán egy olajvezetéknél Forrás: AFP/Pius Utomi Ekpei

A Shell az 1950-es évek végén fedezte fel és kezdte kiaknázni Nigéria kőolajkészleteit. Környezetvédelmi aktivisták és a helyi közösségek már a kezdetektől támadták a beruházást, majd a kitermelést a gyakran talpasztalt olajszivárgások miatt.

A nigériai gazdálkodók 2008-ban kezdtek jogi csatába a Shellel, ebben A Föld barátai nevű szervezet támogatta őket. Utóbbi aktivistái azzal érveltek, hogy a szivárgásokat a hanyag karbantartás és a biztonsági előírások betartásának hiánya okozza. Hozzátették, a Shell nem tesz meg mindent a szennyezett víz és talaj megtisztításáért.

A Shell Nigeria korábbi érvelése szerint az olajszennyezést szabotázs okozta. Noha az ügyben eljáró holland bíróság 2013-ban hozott ítéletében elfogadta a vállalat érvelését, rámutatott, hogy a vállalat könnyűszerrel megakadályozhatta volna a szabotázst.

Ezért arra kötelezte a Shellt, hogy egy felperesnek fizessen kártérítést, négy követelést viszont elutasított.


Környezetvédő aktivisták fontos precedensként tekintettek a perre, hogy sikerül-e nemzetközi cégeket felelőssé tenni külföldi leányvállalataik törvénysértéséért. Miután a Shell központja Hollandiában van, ezért indították a pert Hágában. Ez volt az első alkalom, hogy egy holland céget bepereltek külföldön tevékenykedő leányvállalata miatt.

A hír kapcsán érdemes megemlíteni, hogy a nigériai olajkitermelés kapcsán más ügyben is súlyos vádakat fogalmaztak meg a Shell ellen. Ahogy arról az Origo korábban beszámolt, a vállalat és az olasz Eni körül komoly korrupciós botrányokl robbantak ki.