A réz már jelzi, hogy merre indulhat jövőre a világgazdaság

Open pit copper mine of Chuquicamata, Chile Atacama
Vágólapra másolva!
A réz piacát hagyományosan úgy tartják számon, mint amely jól mutatja, milyen állapotban van a világgazdaság. A fém idén igencsak nehéz évet zárt, azonban az elemzők szerint jövőre alapvető fordulat jöhet. Ez pedig a globális gazdaság számára is jó hír.
Vágólapra másolva!

Az elemzők azzal számolnak, hogy a réz piaca 2023-ban új lendületet vehet, még úgy is, hogy a világgazdasági kilátások továbbra is rendkívül bizonytalanok.

A rézpiaci optimizmus viszont már arra utal, hogy jövőre talán elkezdhet enyhülni a nyomás a globális gazdaságon

– írja a CNBC összefoglalója.

A Wall Street legnagyobb bankjainak elemzői az elmúlt hetekben úgy nyilatkoztak, hogy a rézpiacon a kínálat rövid távú szűkössége, illetve az energiaátállással kapcsolatos hosszú távú kereslet egyaránt megtámogathatja a réz drágulását a következő hónapokban.

Ez pedig jó hír a világgazdaság számára, mert az idei évben épp a gyenge növekedési várakozások (illetve a bányászati tevékenységek felgyorsulása) szorították le a réz árfolyamát.

2022-ben az amerikai monetáris politika hatásai, az ukrajnai háború, az energiaválság, valamint a szigorú kínai covid-politika egyaránt nehézségeket okozott

a fontos ipari fémnek számító réz piacán.

A rézpiaci előrejelzések enyhe optimizmusra adnak okot a világgazdaság számára Forrás:Shutterstock

Az elemzők elsősorban abban bíznak, hogy a kínai zárlatok enyhülésével megemelkedik a rézkereslet. Emellett az energiaátállás felgyorsulása szintén növelheti a rézigényt, de az eddigieknél kevésbé szigorú amerikai monetáris politika is megtámogathatja a rézpiacot.

Ezzel szemben a nyersanyag fizikai kínálata továbbra is feszes maradhat, ami áremelkedést idézhet elő.

A Bank of America elemzője, Michael Widmer kiemelte, a globális rézkereslet az elmúlt évben is ellenállónak bizonyult. A Kínán kívüli rézvásárlások ugyanis rekord szinteken mozognak. A banknál az éves globális rézfogyasztás 4,5 százalékos növekedését várják 2030-ig, miközben az elmúlt két évtizedben a növekedés mindössze évi 2,1 százalékos volt.

Ennél óvatosabb reményeket fogalmaztak meg a Fitch Ratings szakértői, akik szerint ennél mérsékeltebb fogyasztásra kell készülni. A fizikai kínálat pedig még egy ideig erősebb lehet a keresletnél, ellensúlyozva az ipari fellendülésekből érkező pozitív hatásokat.

Miközben tehát a rézpiac növekedési lehetőségeiről megoszlanak az elemzői vélemények, az már látszik, hogy

a szakértők kezdenek egyre optimistább hangot megütni a fémmel kapcsolatban.

Ez pedig a bizonytalanságok mellett is óvatos optimizmusra adhat okot a világgazdaságban.