Az egekbe szökhet a karácsonyi pulyka ára az Egyesült Királyságban

pulyka, Tökéletes ételfotók bizarr alapanyagokkal
Festive celebration roasted turkey with gravy for Thanksgiving or Christmas
Vágólapra másolva!
A karácsonyi pulyka ára idén már közel 50 százalékkal emelkedett, elsősorban a madárinfluenza-járvány miatt, amely komoly hiányt idézett elő a piacon.
Vágólapra másolva!

A karácsonyi pulyka ára idén már 45 százalékkal emelkedett az Egyesült Királyságban, és a kínálat is sokkal alacsonyabb, mint normális körülmények között lenni szokott.

A háttérben elsősorban a madárinfluenza-járvány áll, amely már 1,6 millió madarat pusztított el az országban.

Az áremelkedések mellett tehát a pulykahús választéka is korlátozottabb a nagy szupermarketekben. A The Grocer magazin szerint tavaly ilyenkor a fogyasztók még 65 különböző termékből választhattak, ám ez idén 44-re csökkent.

Jelentősen drágul a karácsonyi pulyka az Egyesült Királyságban Forrás: Getty Images/MilosStankovic/Milosstankovic

A legnagyobb drágulást a brit Morrisons nagyméretű pulyka esetében mérték, 45,3 százalékkal – írja a The Guardian. A drágulás a fagyasztott pulykahúsnál is látványos, itt az áremelkedés 18,1 százalékos a tavalyi évhez képest.

Mivel pedig az Egyesült Királyságban az élelmiszerárak emelkedése 1977 óta nem látott ütemű, nem a pulyka az egyetlen, amely jelentősen drágul a karácsonyi asztalon.

A Kantar felmérése szerint a háztartások összesen 10 százalékkal fizethetnek többet egy átlagos karácsonyi családi vacsoráért.

A jelentés szerint egy négyszemélyes menü, amely fagyasztott pulykából, sárgarépából, karfiolból, burgonyából és karácsonyi pudingból áll, idén 31 fontba kerülhet. Ez 9,3 százalékos emelkedés 2021-hez képest.