A magyar modellt követik Európában

bank, banki, utalás, utal, e-bank, elektronikus fizetés, online, vásárlás, stock, stockfotó, illusztráció, illusztrációs
Business people shaking hands, finishing up a meeting
Vágólapra másolva!
A magyar szabályozás tapasztalatait felhasználva az Európai Bizottság is a magyar modell követése mellett döntött, és kötelezővé teszi az európai bankok számára az azonnali fizetések biztosítását minden ügyfél számára.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) koordinálásával a giro és a teljes hazai bankszektor jelentős mértékű fejlesztéseinek eredményeként 2020-ban elindult Magyarországon az azonnali fizetési rendszer, amely minden bank számára kötelezővé tette, hogy alapszolgáltatásként nyújtsák ügyfeleiknek az azonnali átutalásokat.

Illusztráció Forrás: shutterstock

Ezzel szemben Európa más országaiban az euróalapú átutalásoknál történtek ugyan fejlesztések, de a magyar szabályozással ellentétben az azonnali fizetési szolgáltatás korántsem vált mindenki számára elérhetővé.

Ezt felismerve, és a magyar szabályozás tapasztalatait nagyban felhasználva az Európai Bizottság is a magyar modell követése mellett döntött, és kötelezővé teszi az európai bankok számára az azonnali fizetések biztosítását minden ügyfél számára.

Az erre vonatkozó javaslat hátterét és részleteit mutatja be a Világgazdaság cikke.