Elképesztő karácsonyi trend hódít az Egyesült Királyságban

Family time is the best gift ever Toddler Photography Holiday Christmas Decoration Young Women Women Boys Copy Space Santa Hat Christmas Lights Christmas Ornament Color Image Cute Dog Fireplace Young Adult Child Smiling Sitting Playful Christmas Tree Cauc
Little boy opening presents with his parents on Christmas evening
Vágólapra másolva!
Egészen elképesztő trend hódít idén az Egyesült Királyságban. Egyre többen spórolnak ugyanis karácsonykor azzal, hogy vásárlás helyett inkább bérelnek. A karácsonyfa mellett még a játékok bérlésére is külön iparág épült.
Vágólapra másolva!

Különös eredménye van idén karácsonykor annak, hogy az Egyesült Királyságban sokan igyekeznek spórolni az ünnepek alatt. Normális esetben ugyanis a háztartások 29 százalékkal költenek többet decemberben, mint az év bármely más hónapjában.

Most azonban a megugró infláció, illetve a magas energia- és élelmiszerárak miatt a britek vásárlás helyett inkább bérelnek

– írja a The Guardian.

A Kantar piackutató cég szerint a brit háztartások csak a karácsonyi vacsorára 10 százalékkal költhetnek többet, mint tavaly. A megemelkedett költségek mellett tehát egyre népszerűbb a bérlés a vásárlás helyett.

A karácsonyi bérlésre pedig már külön iparág is épült. A Whirli nevű játékkölcsönző cég szerint

már augusztusban megnőtt az érdeklődés a bérelhető karácsonyi játékok iránt.

Bármennyire furcsának tűnik, az igény mögött egyszerű logika húzódik meg.

Egyre több brit családnál népszerű a karácsonyi bérlés, vásárlás helyett Forrás: Getty Images/dardespot/Dardespot

A gyerekeknek ajándékozott karácsonyi játékok nagy hányada ugyanis gyorsan a szemétben végzi. Egy országos kutatás szerint egy átlagos brit gyerek 36 napon belül elveszíti az érdeklődését a játék iránt.

A szülők ötöde pedig azt mondta, hogy a gyerekük mindössze 11 óra után ráunt a játékra. Mindeközben a játékok 80 százaléka a hulladéklerakókban végzi.

A fentieket figyelembe véve nem meglepő, hogy komoly igény van olyan bérelhető játékokra, melyeket vissza lehet vinni, ha a gyerek elvesztette az érdeklődését. Ez sokkal olcsóbb és környezetkímélőbb megoldás ahhoz képest, hogy egy drága játékot néhány hét után egyszerűen kidobnak.

A Whirli előfizetése havi 9,71 fontról (kb. 4700 forint) indul, egy 80 fontos (kb. 39 ezer forint) játékkeret esetében.

A felhasználók a kereten belül annyi játékot választhatnak, amennyit akarnak, és bármikor cserélhetnek is a játékok között.

Vagyis a fa alatt ott lesz az ajándék, ha pedig a gyerek és a család megunta azt, könnyedén ki lehet cserélni más játékra. Ha pedig valakinek tartósan megtetszik egy játék, akkor 12 hónapos bérlés után meg is tarthatja.

Az Egyesült Királyságban még étkezőasztalt is lehet bérelni karácsonyra Forrás: Getty Images/iStockphoto/simonkr/Simonkr

Ugyancsak nagy népszerűségnek örvend a karácsonyfa bérlése. Ez mindenképpen környezetvédelmi előnyökkel jár a később kidobott élőfenyőhöz képest, azonban gyakran sokkal drágább annál.

Még különlegesebb viszont, hogy vannak cégek, amelyek arra szakosodtak, hogy elvigyék az ajándékokat a fa alá. Az ezzel foglalkozó vállalatok idén különösen nagy érdeklődésről számoltak be.

Emellett egyes vállalkozások drága dizájner ruhákat is bérbe adnak karácsonykor. Ez szintén praktikus lehet, ha valaki csak egy alkalomra viselne egy 1000 fontos ruhát, melyet 50-100 fontért bérbe is vehet.

Végül a karácsonyi bérlési iparág már odáig terjed, hogy az Egyesült Királyságban

akár étkezőasztalt és kanapét is lehet bérelni az ünnepre.

A Roomservice By Cort nevű vállalat például egy ötszemélyes sarokkanapét havi 84 fontért (kb. 40 ezer forint) ad bérbe, míg egy hosszú étkezőasztal bérleti díja 42 fontnál (kb. 20 ezer forint) kezdődik. Ha tehát valaki nagyobb fogadásra készül, de gondot okoz neki a rokonok vagy barátok elhelyezése, az megoldhatja a problémát bérelt bútorokkal.