Eladók Helsinki híres márványpalotájának otthonai

Helsinki, márványpalota
Vágólapra másolva!
Eladóvá vált Helsinki híres márványpalotája, melyet egy vasmágnás és felesége terveztetett a 20. század első felében. A gondosan felújított palotát különálló lakásokká alakították, és ezeknek most mindegyike megvásárolható.
Vágólapra másolva!

A finn vasgyári mágnás, August Keirkner és felesége Lydia 1916-ban megbízta az ország leghíresebb építészét, Eilel Saarinent, hogy tervezzen számukra egy palotaszerű rezidenciát Helsinkiben. A cél az volt, hogy a házaspár itt mutathassa be a felbecsülhetetlen értékű műgyűjteményét, emellett pedig előkelő vendégeket fogadhassanak és gálákat rendezhessenek az ingatlanban – írja a Dirt.com.

A Villa Keirkner nevű palota stílusa ötvözte a bécsi szecesszió és a finn nemzeti romantikus építészet jegyeit, a kivitelezés pedig két évig tartott. August Keirkner azonban nem élhette meg a befejezést, 1918-ban meghalt.

Az ingatlan később „márványpalota" (Marmoripalatsi) néven vált közismertté, mivel a homlokzatát a finn szigetvilágból származó, úgynevezett Förby márvánnyal burkolták be.

A megépítés után Lydia Keirkner 1936-ig lakott az épületben, majd eladta a villát Rudolf Walden finn gyárosnak és katonai vezetőnek. Walden és családja a férfi 1946-ban bekövetkezett haláláig élt a villában. Ezt követően az ingatlan az állam tulajdonába került, és bírósági épületnek alakították át. MIntegy fél évszázadon keresztül szolgálta ezt a célt, ám idővel a bíróságokat áthelyezték, az ingatlant pedig eladásra kínálták.

A négyemeletes műemléképület a város legdélebbi csücskében, a hatalmas Kaivopuisto park szélén található. A helyszín egyébként a 19. században az orosz arisztokraták által kedvelt, elegáns gyógyfürdő volt.

Az épületen nemrég SARC Architects átfogó felújítást hajtott végre. Ennek során az épületet négy külön magánlakássá alakították át. Ezeknek most mindegyike megvásárolható. A lakások mérete és ára is nagyon eltérő. A legkisebb 136 négyzetméteres és 4,08 millió euróba (kb. 1,6 milliárd forint) kerül. A legnagyobb lakás viszont hatalmas, 616 négyzetméter területű. Ennek ára 15,4 millió euró (kb. 6,3 milliárd forint).

A felújítás során gondosan helyreállítottak olyan korabeli részleteket, mint az eredeti csillárok, a bonyolult fafaragások vagy a gránit boltívek, miközben a legmodernebb technológiákkal szerelték fel a házat. Beépítettek például fenntartható LED-világítást és földalatti hőcsöveket is, mely utóbbiak megtisztítják a külső járdákat a hótól és a jégtől. A fürdőszobákat emellett világító márvánnyal díszítették. A 21. századi kényelemhez tartozik az elektromos töltőállomással ellátott mélygarázs is.

A marketinganyagok szerint minden lakáshoz saját terasz vagy parkra néző erkély tartozik. Hozzáteszik, a park ma egy városi rekreációs tér, ahonnan hihetetlen kilátás nyílik a tengerre és a szemközti Suomenlinna erődre.