A fiatalokat is megszólítaná az ország egyik vezető mezőgazdasági gépekkel foglalkozó cége

Axiál
Axiál
Vágólapra másolva!
Mérföldkőhöz érkezett a hazai mezőgazdaság, jelenleg ugyanis egy szem kukorica vetőmag már egy forintnál is többe kerül. Ez is közvetlenül utal arra, hogy komolyan figyelni kell a termelékenységre, a költségekre. Nem kérdés, szükség van képzett agrárgépészekre, hogy minél hatékonyabbá tudják tenni a termelést – többek között erről, a mezőgazdasági ágazatban lévő kihívásokról, az utánpótlás képzéséről és a munkavállalók értékéről beszélt Harsányi Zsolt tulajdonos-ügyvezető az Axiál Kft. bajai központjában tartott sajtóeseményen.
Vágólapra másolva!

A mezőgazdaságban dolgozóknak az jelenti ma a legnagyobb kihívást, hogy szinte kivétel nélkül minden költségelem növekedett/növekszik. E mellett szembe kell nézni a szállítási láncok akadályoztatásával, a belsőégésű motorok kivezetésének kérdésével, az euró árfolyamának változásával, a szén-dioxid kibocsátás csökkentése iránti vággyal. Összességében ezen körülmények jellemezte gazdasági környezetben kell a mezőgazdaságnak, a mezőgazdasági szereplőknek érvényesülniük - mondta Harsányi Zsolt, az Axiál Kft. tulajdonos-ügyvezetője a vállalat bajai sajtótájékoztatóján.

Előrehozott gépvásárlások

Magyarország egyik vezető mezőgazdasági és építőipari-gépkereskedelemmel és bérbeadással foglalkozó cégcsoportja tavaly 104 milliárdos nettó árbevételt könyvelhetett el, az idén ez az összeg meghaladja a 140 milliárdot is. Az Axiál folyamatosan olyan beruházásokat hajt végre, amellyel fejleszti telephelyeit, raktárrendszereit az alkatrészellátás gyorsítása érdekében. A gépek, eszközök működtetéséhez ugyanis elengedhetetlen egy gyorsan elérhető alkatrész-raktárkészlet.

Harsányi Zsolt az Axiál tulajdonos-ügyvezetője Forrás: Axial

A beruházás legújabb állomásai a november 29-én Felsőzsolcán átadott új telephely, illetve a december 5-én hivatalosan is üzembe helyezett bajai mobilműhely. Jövőre a székesfehérvári, a szolnoki és a pécsi bázis bővítése van tervben.

Fókuszban a munkavállaló

A mostani gazdasági körülmények között a cégek számára a munkavállaló jelenti az egyik legnagyobb értéket. Éppen ezért a felelős foglalkoztatói hozzáállás kiemelt szerepet kap a cég életében. Ennek jegyében pl. 200 ezer forintos egyszeri rezsitámogatásban részesítették a dolgozókat, miközben folyamatosan azon munkálkodnak, hogy munkavállalóik számára minél jobb munkakörülményeket biztosítsanak.

Társadalmi szerepvállalás

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a vállalkozás sokszínű társadalmi szerepvállalásának része volt például, hogy tavaly az Axiál Jótékonysági Futás nevezési díjainak és a tulajdonosok felajánlásának köszönhetően 5 millió forintot folyósítottak a Bajai Szent Rókus Kórház számára, 2022-ben pedig ugyancsak az így befolyt összegből az Országos Mentőszolgálat Bajai Mentőállomásának adományoztak 5 millió forintot.

Meg kell szólítani a fiatalokat

A mezőgazdasági szektorban jelentkező kihívásokra adott válaszként, elsősorban a fiatal szakemberállomány biztosítása érdekében a cégcsoportnak kiemelten fontos a pályaválasztás előtt álló új generáció elérése, megszólítása.

Illusztráció Forrás: Axial

A cégvezető vallja, hogy az agrárszektor jövőjének kulcsa a fiatalok kezében van. Az Axiál Kft. éppen ezért küldetésének érzi az agrárgépészképzés támogatását - áll a vállalat jegyezte közleményben, melyet a sajtórendezvény kapcsán adtak ki.