Jelentős változás várható a világgazdaságban pár éven belül

Kína építkezés gazdaság
Tower cranes are seen at a construction site in Beijing on July 22, 2015. Foreign investment into China rose eight percent in the first half of this year as mergers and acquisitions by overseas companies more than quadrupled in value, the commerce ministry said on July 21. AFP PHOTO / WANG ZHAO
Vágólapra másolva!
Kína 2036-ra lesz a világ legnagyobb gazdasága, ezáltal a második helyre szorítva vissza az Egyesült Államokat.
Vágólapra másolva!

Az egyik legtekintélyesebb londoni gazdasági-üzleti elemzőcég, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) minden év végén összeállítja a következő másfél évtizedre szóló prognózisát a világ gazdaságainak sorrendjéről a dollárban, folyó áron számolt nominális hazai össztermék (GDP) alapján.

A legújabb, a világ összes országot rangsoroló éves elemzésükben (CEBR World Economic League Table, WELT 2023) a ház szakértői közölték:

várakozásuk szerint a világgazdasági szintű GDP-érték az idén 102 ezermilliárd dollár lesz

– vagyis most első ízben átlépi a 100 ezermilliárd dollárt –, és a 15 éves előrejelzési távlat végéig, 2037-ig hozzávetőleg ennek a kétszeresére, 206 ezermilliárd dollárra emelkedik.

Illusztráció Forrás: AFP/Wang Zhao

A CEBR londoni elemzői kiemelték, hogy a legnagyobb módosításokat a Kínáról szóló előrejelzésekben kellett végrehajtani, mindenekelőtt a kínai kormány által alkalmazott zéró-Covid-politika miatt, vagyis azért, mert Peking akár drákói szigorúságú korlátozások árán is a koronavírus-járvány teljes visszaszorítására törekedett eddig. A CEBR azt jósolja

a WELT 2023 előrejelzésben, hogy a kínai hazai össztermék 2023 és 2027 között éves átlagban 4 százalékkal, 2028 és 2037 között 3,2 százalékkal növekszik.

A pénzügyi elemzőcég mindezek alapján azt valószínűsíti, hogy Kína 2036-ra – vagyis a 2037-ig terjedő előrejelzési időszak végénél egy évvel korábban – lesz a világ legnagyobb gazdasága, a második helyre szorítva vissza az Egyesült Államokat.