SIM-kártyákból kinyert arannyal csillapítanák a fájdalmat

sim kártyák
Photo prise le 27 septembre 2010 ŕ Paris de téléphones portables et de cartes SIM. Un vaste réseau, qui piratait les codes de sécurité des téléphones portables, vient d'ętre démantelé avec l'interpellation de neuf personnes dans toute la France, notamment des employés d'opérateurs de téléphonie mobile, a-t-on appris le 26 septembre 2010 auprčs des enquęteurs. AFP PHOTO ETIENNE LAURENT
Vágólapra másolva!
Kutatók kifejlesztettek egy módszert, amellyel ki lehet vonni az aranyat régi SIM-kártyákból és más elektronikai hulladékokból. Az így kinyert nemesfémet például a gyógyszergyártásban használnák fel.
Vágólapra másolva!

Az olaszországi Cagliari Egyetem és az Imperial College London kutatói kifejlesztettek egy módszert, melynek segítségével ki lehet vonni az aranyat különböző elektronikai hulladékokból, például régi SIM-kártyákból.

Az így kinyert nemesfémet egyebek mellett a gyógyszergyártásban használnák fel

– írja a Mining.com.

A módszert tárgyaló tanulmány nemrég jelent meg egy tudományos szaklapban, melyben a tudósok kifejtik, hogy a fémeket szelektív módon képesek kinyerni az elektronikai hulladékokból. Ez azt jelenti, hogy először a nem nemesfémeket (pl. nikkel, réz), ezt követően pedig az ezüstöt, végül az aranyat tudják kivonni. Mindezt környezetkímélő és biztonságos módszer segítségével.

A gyógyszergyártásban is hasznosítható lenne a SIM-kártyákból kinyert arany Forrás: AFP/DPA/Jochen Lübke

Fontos azonban, hogy az így kinyert arany nem használható fel közvetlenül az elektronikai iparban. Ehhez sokkal több energiát kellene befektetni az arany kinyerésére, ami már nem feltétlenül lenne gazdaságos.

Éppen ezért a kutatócsoport azt vizsgálta, az általuk kivont aranynak milyen más felhasználási lehetőséget lehet találni.

Az egyik ilyen lehetőség a gyógyszeripar, pontosabban fájdalomcsillapítók vagy gyulladáscsökkentők gyártása. A kinyert aranyvegyületek ugyanis kiváló katalizátorok lehetnek a gyógyszergyártásban.

A biztató eredmények hatására a kutatók most azon dolgoznak, hogy a módszerüket más területekre is kiterjesszék.

Reményeik szerint az elhasználódott autóipari katalizátorokból is ki lehetne nyerni a palládiumot, hogy azt újrafelhasználják.

Ez különösen sürgető lenne, mivel a palládiumra égető szükség van az autóiparban, ráadásul ez a fém drágább is, mint az arany.