Természetesen az elkészítési módszerek hatalmasat változtak a történelem során, a sajtok fajtáit pedig már összeszámolni is nehéz lenne. Az alábbi képes összeállításban a jelenleg elérhető legdrágább luxussajtok közül válogattunk, az olasz Cacio Bufalától a balkáni szamarak tejéből készült, rendkívül ritka Puléig.
Talán nem sokan tudják, hogy egy hatalmas tömbsajt akár több ezer dollárt, azaz több százezer, vagy akár millió forintot is érhet.
Akármilyen hihetetlennek is tűnik, az észak-olaszországi Emilia-Romagna régióban például létezik egy olyan pénzintézet, a Credem, amely a kisvállalkozói hitelek fedezeteként elfogadja a régió egyik legnagyobb értékét: a sajtok királyaként emlegetett Parmigiano-Reggiano (parmezán) sajt óriási, közel 40 kilogrammos gurigáit is.
Az alábbi képeken a legdrágább sajtokat mutatjuk:
8. Cacio Bufala – 46 ezer forint/kg
Az olasz Cacio Bufala, amely teljes zsírtartalmú bivalytejből készül. A sajt érlelési folyamata jellemzően a Casa Madaio tehenészet természetes barlangjaiban vagy földalatti pincékben zajlik, és nyolc-tíz hónapig tart.
7. Beaufort d'Ete - 48 ezer forint/kg
A francia Savoie régióban készült Beaufort d'Ete luxussajtot a sajt szerelmesei nagyra értékelik finom állagáért. A halványsárga és kifejezetten diós ízvilágú Beaufort sajt jellegzetes aromájával felülmúlja a hagyományos sajtokat. A francia Alpokban tenyésztett, Taurine fajtájú hegyi tehén tejéből származik.
6. Old Ford - 31-53 ezer forint/kg
Az Egyesült Királyságból származik az Old Ford sajt, amelyet a Neal's Yard Dairy gyárt. A pasztőrözött kecsketejből készült sajtot kezdetben egy ideig érlelik, majd kézzel préselik, hogy különleges formát kapjon.
A cikk még nem ért véget, lapozzon!