Kihirdették a 2023-as legkisebb órabér összegét

Dombóvár, 2022. április 1. Dolgozók flakonokat pakolnak az SP Hungary Kft. gyárában Dombóváron 2022. április 1-jén. Ezen a napon tartották a főként műanyagtermékeket gyártó cég gyártó- és raktárcsarnokának átadóünnepségét Dombóváron. Az új csarnok 680 millió forintos beruházással épült, és bejelentették a cég újabb, 2,2 milliárd forintos fejlesztési projektjének indulását. MTI/Varga György
Vágólapra másolva!
A Magyar Közlönyben megjelent a kormány rendelete a 2023-as minimálbérről és a garantált bérminimumról. A napokban kötött megállapodásban szereplő összegek ezzel válik kötelezően alkalmazandóvá 2023. január elsejétől – írja összefoglalójában a Bank360.hu.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo megírta, a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletek vezetői a jövő évi minimálbérről és garantált bérminimumról szóló megállapodást a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumának december 21-i budapesti ülésén. Ez akkor válik kötelezően alkalmazandóvá a munkaadók számára, ha megjelenik jogszabályként is. Ez a kormányrendelet jelent meg december 23-án este a Magyar Közlönyben.

A rendelet hatálya kiterjed minden munkáltatóra és munkavállalóra.

A rendeletben szereplő összegek megegyeznek a bérmegállapodásban foglaltakkal. Ez alapján a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított alapbér kötelező legkisebb összege (minimálbér) a teljes munkaidő teljesítése esetén

2023. január 1-jétől havibér alkalmazása esetén 232.000 forint. A hetibér alkalmazása esetén 53.340 forint, napibér alkalmazása esetén 10.670 forint, órabér alkalmazása esetén 1334 forint.

A rendeletben szereplő összegek a bruttó bért határozzák meg.

Dolgozók flakonokat pakolnak egy dombóvári gyárban Forrás: MTI/Varga György

A legalább középfokú iskolai végzettséget vagy középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló részére alapbérként megállapított

garantált bérminimum a teljes munkaidő teljesítése esetén 2023. január 1-jétől havibér alkalmazása esetén 296.400 forint.

Hetibér alkalmazása esetén 68.140 forint, napibér alkalmazása esetén 13.630 forint, órabér alkalmazása esetén 1704 forint.

Teljesítménybérezésnél a teljesítménykövetelmények százszázalékos és a teljes munkaidő teljesítése esetén a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló havi munkabérének (tiszta teljesítménybér, illetve garantált bér és teljesítménytől függő mozgóbér együttes) legkisebb összege 2023. január 1-jétől 232.000 forint. Garantált bérminimum esetén 296.400 forint.

Részmunkaidő esetén a meghatározott havi, heti és napi bértételt a munkaidő eltérő mértékével arányosan csökkentve, illetve arányosan változó összegével kell figyelembe venni.

A minimálbérről szóló rendelet 2023. január 1-jén lép hatályba, rendelkezéseit első alkalommal a 2023. január hónapra járó munkabérek megállapításánál kell alkalmazni

– hívja fel a figyelmet a Bank360.hu.