HIV fertőzés elleni injekcióval menthetik meg egy ország gyémántiparát

gyémánt csiszolás
An employee inspects rough diamonds at Alrosa Diamond Cutting Division in Moscow on July 3, 2019. - Russian Alrosa gets its diamonds in the permafrost abyssal holes dug with explosives in the permanently frozen ground of Yakutia, an isolated region in East Siberia, the home to the huge diamond deposits that ensure Russia's supremacy in world production. (Photo by Alexander NEMENOV / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Africanews számolt be róla, hogy Zimbabwében, elsőként Afrikában, jóváhagyták a HIV-vírus terjedésének megelőzésére szolgáló vakcina alkalmazását. A természeti kincsekben bővelkedő ország a világ egyik legszegényebb és HIV vírussal egyik leginkább fertőzött területe.
Vágólapra másolva!

A HIV-vírus terjedésének megakadályozását célzó beavatkozásoknak különösen az afrikai országokban van hatalmas jelentősége, ahol a társadalom számos csoportja - például szexmunkások, vagy a társadalom legszegényebb rétegeihez tartozók - teljesen el vannak zárva az egészségügyi ellátáshoz való hozzáféréstől.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Van megoldás?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az elmúlt években világszerte nemhogy csökkent, hanem megugrott az új HIV-fertőzések száma tavaly.

- szerepel az összesítésben.

A friss kutatások azonban rámutattak, hogy egy kéthavonta beadott injekció, a Cabotegravir (CAB-LA) biztonságos, jól tolerálható és rendkívül hatékony lehet a HIV-fertőzés kockázatának csökkentésében.

A WHO ajánlására, Afrikában elsőként Zimbabwe vezette be a vakcina használatát. A CAB-LA-t olyan embereknek ajánlják majd fel, akiknél jelentős a HIV-fertőzés kockázata.

Számlatulajdonosok, akik készpénzfelvételre várnak egy bankfiók előtt a zimbabwei Harare-ban. Zimbabwe a valutájának zuhanó árfolyama nyomán az elszabaduló inflációval is élet-halál harcot vív. Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Watson Ofumeli

A gyémánt lehet az ország utolsó reménye?

A döntés az ország nagyszabású bányászati terveivel is összefüggésben lehet, ugyanis Zimbabwe (korábbi nevén Dél-Rhodézia) súlya a gyémántbányászatban és más nyersanyagok kitermelésében rendkívüli módon felértékelődik. Ez pedig a fejlődő állam gazdaságának egészére kihat.

Az ország vezetői úgy számolnak, hogy a következő évben 12 milliárd dollárnyi (kb. 5.000 milliárd forint) bevételhez jut majd a bányászatból az állam,

aminek elérése viszont nem lehetséges az egészségügyi szempontok figyelmen kívül hagyásával. A kitermelésbe bevonható munkaerő esetében létfontosságú, hogy a munkavállalók megfelelő egészségi állapotúak legyenek, és körükben is megakadályozzák az AIDS betegség kialakulását eredményező vírus terjedését.

Az ásványi anyagok "életmentő" bevételt jelentenek a stabilitásért küzdő országnak, amely abban reménykedik, hogy a gyémántbányászat segíthet helyreállítani a megbénult helyi valuta állapotát, és felgyorsítani a reformokat.

Ismeretes: a korábban "Afrika éléskamerjájának" hívott országban minden idők legnagyobb inflációja alakult ki. A helyi pénz teljes elértéktelenésével az országban az amerikai dollár lett a bevett és keresett fizetőeszköz. Sem a korábbi Mugabe-rezsimnek, sem a most regnáló kormányzatnak nem sikerült még helyreállítani a zimbabwei dollár iránti bizalmat. Égető szükség lenne arra, hogy az ország monetáris stabilitása helyreálljon, ehhez pedig a nyersanyagok intenzívebb kiteremlése lehet az egyik eszköz.

Persze ez sem feltéltlenül jelent egyszerűen bejárható utat. Érdekes, hogy miután 2018-ban a döntéshozók jóváhagyták az új zimbabwei gyémántipari politikát, a De Beers és a Vast Resources nem kapott zöld utat a gyémántkutatáshoz és -bányászathoz. Ehelyett egy kínai (Anjin) és egy orosz (Alrosa) gyémántipari cég - mint egyedüli külföldi cégek - kaptak licenszet a tevékenységre.

Egy alkalmazott ellenőriz egy nyers gyémántot az Alrosa Diamond Cutting Division-nál Forrás: AFP/Alexander Nemenov

Emerson Mnangagwa elnök befektetési ügyleteiben egyre inkább Oroszországot és Kínát részesíti előnyben, ami miatt más nemzetközi befektetők már többször is aggodalmukat fejezték ki.