Az 51-es körzettől Pearl Harborig: hihetetlen mennyiségű földterülettel rendelkezik az amerikai hadsereg

K-129
A Pearl Harbor-i amerikai haditengerészeti bázis egyik dokkja
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok minden évben mintegy 778 milliárd dollárt költ a hadseregére, ami globálisan is példátlannak számít. Emellett az amerikai haderő mögött álló Védelmi Minisztérium hatalmas ingatlan portfólióval is rendelkezik. Mutatjuk az amerikai haderő által használt földterületeket.
Vágólapra másolva!

Az amerikai haderő összesen közel 11 millió hektárnyi földterülettel rendelkezik, melynek mintegy 98 százaléka az Egyesült Államokban található.

Mindezek mellett az amerikai haderő mögött álló Védelmi Minisztérium összesen 749 milliárd dollár értékű ingatlant birtokol, lízingel vagy üzemeltet

– írja a Visual Capitalist összesítése a Védelmi Minisztérium adatai alapján.

A teljes amerikai haderő négy fő ágra oszlik: hadsereg (U.S. Army), haditengerészet, légierő, valamint tengerészgyalogság. Ezek mellett léteznek kisebb egységek, mint a parti őrség, a Nemzeti Gárda, illetve az űrhadsereg. A legnagyobb földterületet azonban a hadsereg birtokolja, a Védelmi Minisztériumhoz tartozó területek 51 százalékát. A második helyen a légierő áll 32 százalékkal.

Hatalmas mennyiségű földterület van az amerikai haderő birtokában - a képen a Nimitz-kapu a honolului bázison Forrás: AFP/2019 Getty Images/Darryl Oumi

Ezek közül a katonai bázisok teszik ki a legnagyobb részt, melyeket kiképzésre, katonák elhelyezésére, fegyverek és felszerelések tesztelésére, valamint kutatásra és műveletek végrehajtására használnak. A földterületek legnagyobb részén azonban családi házak állnak.

A hadsereg legnagyobb létesítménye az észak-karolinai Fort Bragg bázis, amely tulajdonképpen egy önálló város.

Összesen több mint 260 ezer embernek ad otthont, 53.700 katonával (a hadsereg létszámának közel 10 százaléka), és több mint 14 ezer civil alkalmazottal.

A 10 legnagyobb, a haderőhöz tartozó földterület együttes mérete elképesztő: több mint 5,5 millió hektár. Hawaii teljes területének pedig az 5,6 százalékát a haderő birtokolja – ezzel Hawaii listavezető az államok között. Az Oahu szigetén található, történelmi jelentőségű Pearl Harbor például ma is aktív támaszpont, a haditengerészet és a légierő használja. Az arányokat nézve ez a legnagyobb terület, amit a Védelmi Minisztérium egy államon belül birtokol. A következő helyen 5-5 százalékos aránnyal Nevada illetve Új-Mexikó áll, majd Arizona következik 4,2 százalékkal. Minnesota áll a lista végén, ahol az állam területének csak 0,01 százaléka tartozik valamilyen fegyveres erőhöz.

Pearl Harbor mai is aktív hadászati támaszpont Forrás: Pixabay / David Mark

A Védelmi Minisztérium földterületeinek jelentős része az USA délnyugati részén található. Ennek jelentősége, hogy ezekben az államokban elég nagy lakatlan területek találhatók ahhoz, hogy nagy erejű fegyvereket teszteljenek anélkül, hogy bárki megsérülne. Az atombombát például először Új-Mexikóban, a semmi közepén tesztelték. De említhető a leginkább az 51-es körzetről ismert nevadai bázis, a Nellis Air Force Range is. A leginkább a lelőtt ufókkal kapcsolatos hiedelmekről ismert 51-es körzet csak egy része a hatalmas területnek, amit a légierő használ.

A katonák puszta jelenlétén túl a haderő rengeteg munkahelyet is teremt.

A Védelmi Minisztérium világszerte közel 2,9 millió munkahelyet biztosít, az aktív szolgálatot teljesítő katonáktól a polgári állásokig.

Például Kaliforniában a haderő több mint 62 ezer civil munkahelyet biztosít.

Az amerikai Védelmi Minisztérium világszerte 2,9 millió munkahelyet biztosít Forrás: Getty Images/Carl Court

A Védelmi Minisztérium az USA-n kívül 45 országban birtokol földterületeket. A jelentősebb külföldi amerikai bázisok körében Németország áll az élen 194 helyszínnel, míg a második Japán (121 helyszín), a harmadik pedig Dél-Korea (83 helyszín).

Cikkünk kiemelt képén a Pearl Harbor-i amerikai haditengerészeti bázis egyik dokkja.