Rákkeltő vegyi anyagot találtak rengeteg szárazsamponban

Szárazsampon, illusztráció
Young woman applying dry shampoo against pink background, closeup
Vágólapra másolva!
Hiába hívtak vissza a közelmúltban több tucat népszerű márkát, még így is az üzletek polcain megtalálható tíz szárazsamponból legalább hét rákkeltő vegyi anyagot tartalmazhat – derül ki egy, az USA Connecticut államában elvégzett kutatásból.
Vágólapra másolva!

A Daily Mail cikke szerint egy amerikai laboratórium kutatása során 148 különböző országszerte árult terméket vizsgált. A felmérés eredményei azt mutatják, hogy a szárazsamponok 70 százaléka tartalmaz benzolt, amely összefüggésbe hozható rákos- (pl. leukémia), valamint más egyéb vérbetegségek kialakulásával. A kutatók a káros anyagot drogériák saját márkás termékeiben, valamint egyéb prémium szépségápolási cikkben is felfedezték (pl. Pureology, Kerastase).

A szárazsamponok 30 százalékában nem találtak benzolt (pl. L'Oreal, Philosophy, American Crew).

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A benzol szintje palackonként változó volt, azonban kilencben a megengedett határérték legalább tízszeresét találták. Sőt, az egyik szárazsampon márka - a Not Your Mother's Beach Babe Texturizing Coconut - a megengedett mennyiség közel 80-szorosát tartalmazta. Erre válaszul, az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) közölte a brit weboldallal, hogy felülvizsgálja az eredményeket.

További aggodalomra adhat okot, hogy a kutatás eredményeinek publikálása előtt pár héttel több millió szárazsampont hívtak vissza az Egyesült Államokban olyan nagyvállalatok, mint például a Dove, a TRESemme és a Bed Head. Ekkor az országban arra kérték az embereket, hogy ne használják tovább az érintett termékeket, mivel nagy mértékben tartalmazhatnak benzolt. Az FDA ilyen esetben arra ösztönzi a vállalatokat és a kiskereskedőket, hogy távolítsák el ezeket a szárazsamponokat a boltok polcairól és az online piacterekről.