Összeomlanak az európai gazdaságok a gázszámlák miatt

földgáz, gázvezeték, gáz, gázcső illusztráció, 2021.11.22.
High pressure pipeline for gas transporting by The stainless steel
Vágólapra másolva!
Az eurózóna kifizeti ugyan a gázszámlákat, de közben maga is elvérzik - ezt valószínűsítik a Bloombergnél. Egy átlagosnál hidegebb tél még mélyebbre taszíthatja a valutaövezet gazdaságait.
Vágólapra másolva!

Sikerült ugyan kellőképp feltölteni a gázkészleteket, de nem szabad azt hinni, hogy megoldódott az energiaválság - figyelmeztetett az Engie vezérigazgató-helyettese az amerikai hírügynökség megkeresésére.

Bár a földgázárak csökkentek, de ismét könnyen kilőhetnek. A francia energetikai óriás vezetője, Catherine MacGregor úgy tartja, hogy

az árak nagymértékű ingadozása hosszabb távon is fennmaradhat.

Ez a piaci környezet pedig káros az egész ellátási rendszerre, és megnehezíti a tervezést is. MacGregor szerint ugyanakkor a szabályozóknak hatékonyabb rendszert kellett volna kiépíteniük a piacok ingadozásának csökkentésére.

A kérdés azért is lényeges, mert a szakember szerint

Európa nem lesz képes egyhamar megszabadulni a gázkitettségtől,

a jövő energiamixében is megtalálható lesz a légnemű energiahordozó – hangsúlyozta a szakértő.

Európa nem lesz képes egyhamar megszabadulni a gázkitettségtől Forrás: shutterstock.com

Tény, hogy a rossz hírek végeláthatatlanul sorjáznak a gázpiacon. Először Moszkva elzárta a csapokat, majd valószínűtlenül hosszú ideig tartott a nyár folyamán az Északi Áramlat turbináinak karbantartása, majd maguk a vezetékek is megsérültek. És közben folyamatosan ott van a legnagyobb kockázat: egy átlagnál hidegebb tél.

A gázárak továbbra is a sokévi átlag nyolc-tízszeresén mozognak, az „olcsó" orosz gázimportnak egyelőre befellegzett, és a régió gazdasági kilátásait jelentősen rontja, hogy

csak nehezebben és jóval drágábban jut energiához, mint amire az egész kontinens ipara és fogyasztói berendezkedtek.

Ha megawattonként 200 euró körüli árszinten stabilizálódnának az árak, az sokkolóan hatna a lakosság fogyasztókra nézve, és további áremelésekre kényszerítené az egész ipart. A Bloomberg modellje szerint ilyen átlagár mellett az euróövezet a GDP-jének 5 százalékát költi majd földgázra a következő évben, szemben a 2021-es 1,3 százalékkal. Így tehát borítékolni lehet, hogy recesszióba süllyed az egész valutaunió a negyedik negyedévben.

Az előrejelzés szerint egy átlagosnál hidegebb tél még mélyebbre taszítja az európai gazdaságokat. A modell 5 százalékos zsugorodással számol, ha az időjárás kedvezőtlenül alakul.